Ευρωπαική Ένωση και Δημοκρατία

Ευρωπαική Ένωση και Δημοκρατία

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μετσόλα υποστήριξε οτι το κοινοβούλιο είναι η ενσάρκωση της ευρωπαικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, και επίσης μίλησε για μέτρα ενίσχυσης της ακεραιότητας , της ανεξαρτησίας και λογοδοσίας του κοινοβουλίου καθώς και για ενίσχυση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να γίνει η ζωή των Ευρωπαίων ασφαλέστερη ,δίκαιη και ισότιμη.
Είναι το ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαική ένωση αυτό που λέει η πρόεδρος Μετσόλα; όταν συνάπτονται συμβάσεις με επιχειρήσεις , εν προκειμένω με φαρμακευτικές εταιρείες,και το περιεχόμενο των συμβάσεων αποκρύπτεται απο τους Ευρωβουλευτές και τους πολίτες της Ευρωπαικής Ένωσης και οι επιχειρήσεις αυτές αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών. Η απόκρυψη αυτή παραβιάζει τις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας της Ευρωπαικής Ένωσης;
Η European Media Freedom Act υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία των ΜΜΕ από την κυβερνητική πολιτική , οικονομική ανάμειξη και να διασφαλίσουν την ελευθερία και τον πλουραλισμό. Επίσης εμποδίζει κάθε εξωτερική πίεση στους δημοσιογράφους όπως να τους υποχρεώνει να αποκαλύπτουν τις πηγές πληροφόρησης και να τους στοχοποιεί παρακολουθώντας τους . Πράγμα που δεν συμβαίνει.
Η Ευρωπαική Ένωση είναι ένωση κρατών ή ένωση πολιτών;
Όπως βιώνουμε την οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με την εξαναγκαστική υπογραφή των μνημονίων η Ευρωπαική Ένωση λειτουργεί συγκεντρωτικά περιορίζοντας ουσιαστικά την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. Στις συνθήκες για παράδειγμα δεν έχει προβλεφθεί η έξοδος από την ΟΝΕ δηλαδή το κοινό νόμισμα του ευρώ. Επίσης σύμφωνα με τις συνθήκες μόνο η Ευρωπαική Ένωση έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει και να θέτει σε εφαρμογή κοινή εξωτερική πολιτική, να θεσπίζει τους κανόνες ανταγωνισμού για την αγορά και την εμπορική πολιτική και να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την σύναψη διεθνών συμφωνιών.
Ο ρόλος δηλαδή των εθνικών κρατών και των εθνικών κοινοβουλίων συρρικνώνεται ίσως για αυτό έχουμε και μεγάλες οικονομικές ανισότητες και υπερχρεωμένα κράτη μέλη όπως είναι η Ελλάδα, δηλαδή υπάρχουν οικονομίες δύο ταχυτήτων όπου κάποια κράτη μέλη έχουν δυναμικές οικονομίες και άλλα κράτη φτωχοποιούνται.
Το κοινοτικό δίκαιο υποκαθιστά ολοένα και περισσότερο τα εθνικά δίκαια. Η αληθινή όμως Δημοκρατία πραγματώνεται πρωταρχικά μέσα στους τοπικούς θεσμούς, την κοινωνία των πολιτών κάθε κράτους, είναι η συμμετοχική Δημοκρατία, ο πατερναλιστικός συγκεντρωτισμός λειτουργεί αντιδημοκρατικά.

YOU MAY ALSO LIKE