Λειτουργούν οι τράπεζες προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας;

Λειτουργούν οι τράπεζες προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας;
Δεν είναι πολύ μακριά η τραπεζική κρίση του2008 που ξεκίνησε απο τις ΗΠΑ με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Λίμαν Μπρόδερς και που αυτό μετατράπηκε σε κρίση και για την Ευρωζώνη,και οδήγησε σε πανικόβλητη απόσυρση των καταθέσεων οχι μόνο στην Αμερική αλλά και στην Γερμανία οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες.
Μερικές βδομάδες μετά την χρεοκοπία της Λίμαν Μπρόδερς πάγωσε το τραπεζικό σύστημα. Τότε η αμερικάνικη κυβέρνηση και η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισαν να εφαρμόσουν προγράμματα ανάκαμψης,δηλαδή οι κυβερνήσεις έδωσαν πολλά χρήματα για να στηρίξουν τις τράπεζες.Η Γερμανία δηλαδή οι Γερμανοί πολίτες έδωσαν δωρεάν χρήμα 290 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι το2011 για την διάσωση των τραπεζών δηλαδή το11% του ΑΕΠ της Γερμανίας. Αυτό έγινε και στην Ελλάδα με την λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών.
Δεν γίνεται οι πολίτες να διασώζουν συνέχεια τις τράπεζες.
Μπορεί να υπάρξει ένα νέο τραπεζικό- χρηματοπιστωτικό σύστημα;

1. Να υπάρξει φορολόγηση του κεφαλαίου,δηλαδή και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να φορολογείται επί του τζίρου όπως κάθε πολίτης , που σημαίνει οτι χρειάζεται να υπάρξει ένα νέο δίκαιο φορολογικό δίκαιο, που σημαίνει οτι δεν θα υπάρχουν αφορολόγητοι , φορολογικοί παράδεισοι και οτι δεν θα χριεάζεται οι πολίτες να επιβαρύνονται για την λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που καταρρέουν,Και για τις τράπεζες είναι καλύτερα να πληρώνουν φόρο παρά να έρχονται αντιμέτωπε με κρίσεις.
2.Η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών με την συνεργασία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, την ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την τράπεζα της Ιαπωνίας, την κινέζικη τράπεζα, και των τραπεζών των οικονομικά ασθενών κρατών του υπόλοιπου κόσμου δηλαδή μια διεθνής συνεργασία.
3. Σχετικά με τις αγορές πρώτων υλών και ειδών διατροφής και τις τιμές τους, θα ήταν καλύτερα ο ΟΗΕ να αναλάβει το καθήκον να παρακολουθεί και να φροντίζει οι τιμές να παραμένουν σταθερές και να αποφεύγονται οι υπερβολές στις τιμές.
4.Η ύπαρξη αυτόματου τερματισμού των κρίσεων και εισοδηματικών μειώσεων, επικίνδυνων χρεώσεων και αυτό σημαίνει οχι ακραίες οικονομικές ανισότητες.
Και αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπου δεν θα υπάρχει κερδοσκοπία αλλά ευημερία για όλους.

YOU MAY ALSO LIKE