Η αρχαία Ελλάδα τι μηνύματα στέλνει σήμερα

Η αρχαία Ελλάδα τι μηνύματα στέλνει σήμερα
Είναι γεγονός οτι στην αρχαιότητα η Ελλάδα ήταν η πρώτη που αμφισβήτησε τους παραδοσιακούς θεσμούς της κοινωνικής ζωής και προχώρησε σε αλλαγές των κοινωνικών θεσμών.
Οι μύθοι είχαν σημαντική επίδραση γιατί κατόπτριζαν την ανθρώπινη ζωή, όπως η Θεογονία του Ησίοδου όπου το χάος είναι ουσιαστικά η ανθρώπινη άγνοια. Επίσης οι αρχαίες τραγωδίες υπενθυμίζουν συνεχώς στους Αθηναίους οτι υπάρχουν όρια στις ανθρώπινες πράξεις γι’αυτό υπάρχει η ύβρις,η τιμωρία.
Στην αγορά ξεκίνησαν οι πολίτες να ανταλλάσσουν απόψεις για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όπως τι σημαίνει δίκαιο, τι είναι η δικαιοσύνη, ποιοί πρέπει να άρχουν οι λίγοι ή οι πολλοί; και αυτό ουσιαστικά δρομολόγησε την δημιουργία νόμων, δικαστηρίων την εκκλησία του Δήμου.
” έδοξε τη βουλή και τω δήμω”
Όλοι οι νόμοι άρχιζαν με αυτή την φράση. Βέβαια σήμερα εμείς κρίνουμε τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα όπως ο αποκλεισμός των γυναικών,η ύπαρξη δούλων, η απουσία ισότητας, ίσων δικαιωμάτων,η ύπαρξη διακρίσεων,η δημιουργία αποικιών.
Ο Σόλωνας με την μεταρρύθμιση του και την κατάργηση της σεισάχθειας περιορίζει ουσιαστικά την πολιτική δύναμη των πλουσίων και προσπαθεί να μειώσει την οικονομική ανισότητα υποχρεώνοντας τους πλουσίους σε χορηγίες και την συντήρηση των τριηρών.
Επανάσταση επίσης έγινε από τους αγρότες τους τεχνίτες και τους εμπόρους με ηγέτη τον Κλεισθένη.
Ο Θουκυδίδης χαρακτήριζε μια πόλη ελεύθερη όταν ήταν αυτόνομη, αυτοτελής,αυτόδικη δηλαδή όταν η πόλη αυτοκυβερνάται.
Σίγουρα η αρχαία Ελλάδα δεν είναι πρότυπο Δημοκρατίας μπορεί όμως να είναι ένα κέντρισμα για την συνεχή αμφισβήτηση των πολιτικών θεσμών ουσιαστικά δηλαδή της επιδίωξης της συνεχούς ευημερίας των πολιτών και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων.

 

YOU MAY ALSO LIKE