κλιματική αλλαγή συνέντευξη με τον Σταύρο Μαυρογένη υπεύθυνο ενέργειας και κλίματος WWF ΕΛΛΑΣ

 Οι κλιματολόγοι υποστηρίζουν ότι το κλίμα της Γης πάντα παρουσίαζε αξιοσημείωτες αλλαγές, μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη μας;

Ακριβώς αυτή είναι η διαφορά μεταξύ κλιματικής αλλαγής και κλιματικής διακύμανσης. Ο πλανήτης πάντα εμφάνιζε αυξομείωση στη θερμοκρασία, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πιο αναλυτικά, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη έχει αυξηθεί σε περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου, μια αλλαγή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ανθρωπογενών εκπομπών στην ατμόσφαιρα. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της θερμοκρασίας σημειώθηκε τα τελευταία 35 έτη με τα 16 από τα 17 θερμότερα έτη να έχουν σημειωθεί μόλις μετά το 2001.

Είναι ανθρωπογενή τα αίτια της κλιματικής αλλαγής ή υπάρχουν και παράγοντες όπως οι αλλαγές της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας, οι αλλαγές της θέσης του άξονα της Γης που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή;

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, το 1850 δεν ξεπερνούσε τα 850 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Έκτοτε αυξάνεται δραματικά σε σημείο να φτάσει σήμερα στα 409 ppm, το οποίο είναι το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί εδώ και 800.000 χρόνια! Για την αύξηση αυτή ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος, καθώς δεν υπήρξαν άλλα φυσικά φαινόμενα που να την δικαιολογούν. 

 Ως κοινωνία είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Χρειάζεται ένας κρατικός επιχειρησιακός σχεδιασμός;

Η προσαρμογή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εκ των ων ουκ άνευ όρος αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας και το σημερινό επίπεδο διαβίωσης. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μετασχηματίσουμε τις οικονομικές και παραγωγικές μας δομές με στροφή στις καθαρές μορφές ενέργειας, να αλλάξουμε το πρότυπο κατανάλωσης και τις διαιτητικές μας συνήθειες. Η κλιματική κρίση απαιτεί ανάληψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η αναχαίτισή της τίθεται ως άμεση προτεραιότητα για όλη την κρατική μηχανή.

 Χρειάζεται μια οικουμενική ενεργειακή πολιτική που θα σταματήσει την σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη;

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακοινώσει τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030 μεταξύ των οποίων υπάρχει η ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, η  καθαρή ενέργεια και η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή. Παράλληλα η Συμφωνία των Παρισίων έχει θέσει ως παγκόσμιο στόχο την συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2°C με προσπάθεια για τον 1,5 °C. Η υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών από τα κράτη που τα υπέγραψαν θα οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης και θα ανατρέψει την εξάλειψη των φυσικών πόρων.

Η κλιματική αλλαγή πόσο θα επηρεάσει και την παγκόσμια οικονομία;

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 °C θα κοστίσει 54 τρισ. δολάρια μέχρι το 2100 ενώ στους 2 °C 69 τρισ. δολάρια. Παράλληλα έγκυρες μελέτες αναφέρουν ότι η άμεση ανάληψη μέτρων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσει πλούτο της τάξης των 26 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2030! Η επιλογή για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης εκτός από περιβαλλοντικά επιβεβλημένη είναι και οικονομικά συμφέρουσα.

 Οι προβλέψεις για εξαφάνιση νησιών και για βιβλικές καταστροφές είναι μια προσέγγιση που βοηθάει στην ενημέρωση και δραστηριοποίηση των ανθρώπων;

Η υπερβολική μεγέθυνση των επιπτώσεων κυρίως μέσω της παρερμηνείας των επιστημονικών όρων προκαλεί ενίοτε σύγχυση και αποπροσανατολίζει το ευρύ κοινό από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητη έτσι ώστε αφενός να κινητοποιήσει τους πολίτες και αφετέρου να μην τους αποθαρρύνει από το αναλάβουν δράση για ένα ζήτημα που αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *