Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό για την Κορινθία.

Ρεπορτάζ Μαρία Παπανικολάου

Οι Μεγάλες μέρες της Νεμέας είναι ένα τριήμερο γιορτής του Οίνου και της καλλιέργειας του, στην περιοχή της Νεμέας λίγο πριν αρχίσει ο τρύγος της νέας σοδειάς. Σκοπός είναι η γνωριμία του κόσμου με  το κρασί της Νεμέας και την οινική παραγωγή του τόπου.

Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το πρώτο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη και σ’ αυτές συμμετέχουν οι Οινοποιοί της ευρύτερης περιοχής με εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στους χώρους των Οινοποιείων τους, καθώς αυτά είναι ανοικτά όλο το τριήμερο για το κοινό αλλά και με εκδηλώσεις οργανωμένες από τον ΣΟΝ τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας.

Και φέτος λοιπόν η γιορτή των Μεγάλων Ημερών στη Νεμέα προσέλκυσε πολλούς Οινόφιλους αλλά και επισκέπτες από την Παρασκευή 30 Αυγούστου ως την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Τα Οινοποιεία φόρεσαν τα καλά τους και υποδέχτηκαν τους επισκέπτες τους. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Όλα πήγαν καλά και όλοι διασκέδασαν, δοκίμασαν κρασιά και πέρασαν όμορφα.

Αυτό που δίνει ωστόσο αυτή η διοργάνωση στον κόσμο, όχι μόνο της Νεμέας και της ευρύτερης Κορινθίας, αλλά και στους επισκέπτες από την Αττική και αλλού είναι πολύ βαθύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό. Είναι αυτή καθ’ εαυτή η έννοια του πολιτισμού.  Από την επικοινωνία με ανθρώπους που έρχονται ως επισκέπτες και κουβαλούν ο καθένας την ιστορία, την δύναμη και την ενέργειά του μέχρι την πληθώρα των καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται το τριήμερο.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για προσφορά πολιτισμού σε μια περιοχή που βρίσκεται μακριά από τα αστικά κέντρα που καλώς ή κακώς προσελκύουν το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πολιτισμού, γαστρονομία και εκδηλώσεις για παιδιά συνθέτουν ένα ποικίλο ψηφιδωτό, όπου έστω για τρεις ημέρες ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που τον ενδιαφέρει και να το παρακολουθήσει.

Οι εκδηλώσεις είναι ακροβολισμένες σε όλα τα οινοποιεία μέσα στο μαγευτικό σκηνικό των καταπράσινων αμπελώνων, των φορτωμένων με τα γλυκά σταφύλια που είναι έτοιμα να τρυγηθούν.

Στις φετινές ΜΕΤΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ξεχώρισαν οι μεγάλες συναυλίες με διακεκριμένους καλλιτέχνες.

Ο Κώστας Χατζής (πλατεία του ΔΗΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ, διοργάνωση: Δ. Νεμέας) στην όγδοη δεκαετία της ζωής του μάγεψε με την αμεσότητά του, τη δύναμη της φωνής του και τις αισθαντικές ερμηνείες του δίνοντας την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς ένα θρύλο της μουσικής ιστορίας της χώρας μας.

Στο Οινοποιείο Σκούρα η σοπράνο Ειρήνη Τζαμτζή και ο πιανίστας Κώστας Γιαξόγλου ενθουσίασαν σε μια ξεχωριστή συναυλία στο κελάρι του οινοποιείου με έργα κλασσικής μουσικής.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου (Κτήμα Παλυβού) ενθουσίασε το κοινό της με την ερμηνεία της και τα τραγούδια που έχουν αγαπήσει όλοι.

Ο Γιάννης Βαρδής και ο Γιώργος Λιανός ταξίδεψαν το κοινό σε μια δυναμική συναυλία που έκανε αίσθηση (Κτήμα Ράπτη).

Η Κωνσταντίνα Πάλλα (Κτήμα Καραμήτσου) μάγεψε με τις ερμηνείες της σε γνωστά τραγούδια.

Soul και Τζαζ μπάντες έδωσαν ρυθμό στα Οινοποιεία: Γκόφα, Κορωνιώτη και Μπαραφάκα.

Ενώ πιστό στο ραντεβού του με το Αργεντίνικο ταγκό ήταν το Κτήμα Νικολάου με χορό και μουσική.

Επίσης μουσικά σχήματα φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Νεμέας αλλά και από ιδιώτες της εστίασης και τις τρείς μέρες συμβάλλοντας στη μεγάλη γιορτή.

Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κρασιά σε όλα τα οινοποιεία αλλά και στο περίπτερο του ΣΟΝ στην Δερβενακίων μαζί με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων για το κρασί, ενώ σπουδαίοι Σεφ από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν γευστικές τους δημιουργίες, έκαναν παρουσιάσεις, μίλησαν για τη γαστρονομία και συνδύασαν τον οίνο με τις γεύσεις της περιοχής και τα τοπικά προϊόντα.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι των Μεγάλων ημερών ήταν οι πολλές, ποικίλες και υπέροχες εκδηλώσεις για τα παιδιά!

Οικογένειες, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να απολαύσουν ποικίλες δράσεις για παιδιά, ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Καραγκιόζη σε διοργάνωση του ΣΟΝ (Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας) με τον εξαίρετο Άθω Δανέλλη με το έργο «Ο καραγκιόζης οινοποιός».
  • Θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση και μουσική με τους «2 λαλούν» (Κάτια Ανδριανάκου & Χρήστος Ροζάκης) σε μια υπέροχη παράσταση για παιδιά στο (Κτήμα Σεμέλη).
  • Αφήγηση Παραμυθιού με την Βιργινία Κοκκίνου και τον Γιάννη Ανθόπουλο (Κτήμα Μπαραφάκα).
  • Εικαστικά με την Κατερίνα Στρατάκου στο Κτήμα Γκόφα.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τη μουσειολόγο Πόπη Γεωργοπούλου στο Κτήμα Καραμήτσου.
  • Μυθολογικές Αφηγήσεις από την αφηγήτρια Μαρία Παπανικολάου σε 3 οινοποιεία (Κτήμα Ράπτη, Κτήμα Όψιμος και Κτήμα Σκούρα) σε διοργάνωση του Venikos, υπηρεσίες οινοτουρισμού.

Τραγούδι, χορός διασκέδαση και γευστικές δοκιμές για όλους σε ένα τριήμερο γιορτής. Οι Μεγάλες μέρες της Νεμέας είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στο τέλος του καλοκαιριού και λίγο πριν τον μεγάλο τρύγο του κάμπου της Νεμέας.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *