Οταν η δημοσιογραφία συναντά την κοινωνία

Χωρίς αμφιβολία τα ΜΜΕ κατέχουν κυρίαρχη θέση στη ζωή μας, ο δημοσιογράφος ρυθμίζει προσανατολίζει την καθημερινότητα μας, καθορίζει τα θέματα συζήτησης, εξαγγέλει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί ειδησεογραφικοί όμιλοι επηρεάζουν την αίσθηση που έχουμε για την πραγματικότητα, ασκούν μεγάλη επιρροή,χειραγωγούν, κατασκευάζουν ειδήσεις και ουσιαστικά κατασκευάζουν την συναίνεση, ελέγχουν την σκέψη μας. Οφείλουμε να παραμένουμε διαρκώς επιφυλακτικοί απέναντι στην δημαγωγική δύναμη των ΜΜΕ που ουσιαστικά συνιστά κατάχρηση εξουσίας.

Μόνο ο ανεξάρτητος τύπος μπορεί να γίνει χώρος ανοικτής επικοινωνίας  με την κοινωνία δημιουργώντας μια διαδραστική ενημέρωση που ανοίγει διάλογο με την κοινωνία και που την προκαλεί να σκέφτεται να μην είναι παθητική και να φιλτράρει κάθε μήνυμα.

Σε μια πρόσφατη έρευνα δημοσκοπική που έγινε απο την μονάδα ερευνών του ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ και την παρουσίασε ο καθηγητής Γιώργος Σιάκας , το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε οτι υπάρχει ζήτημα με την ελευθερία των ΜΜΕ.

Για να εκτιμήσουμε πόσο δυνατή είναι μια Δημοκρατία το σίγουρο κριτήριο είναι η ελευθερία του Τύπου.

Ο έλεγχος της σκέψης

Όταν για ένα γεγονός για μια είδηση υπάρχει πλήρης ομοφωνία και ταυτόχρονα υπάρχει απουσία διαφορετικής προσέγγισης και ανάλυσης του γεγονότος ή της είδησης τότε αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι οτι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να θέτουμε ερωτήματα, να ανταλλάσσουμε προβληματισμούς αναζητώντας την αλήθεια γιατί πάντα η προπαγάνδα, ο έλεγχος της σκέψης έχει αληθοφάνεια.

Όπως για παράδειγμα όταν μια εισβολή με χρήση στρατιωτικής βίας παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική επέμβαση, όταν ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ λέει ξεκάθαρα οτι η απειλή ή η χρήση βίας είναι παράνομη εκτός αν αποτελεί αυτοάμυνα απέναντι σε μία ένοπλη επίθεση.

Όπως επίσης για παράδειγμα όταν το Διεθνές νομισματικό ταμείο παρουσιάζει ένα πρόγραμμα σκληρής διαρθρωτικής προσαρμογής που ουσιαστικά θα μειώσει δραστικά το κατά κεφαλήν εισόδημα το οποίο ονομάζει εργαλείο ανάπτυξης και περιορισμού της φτώχειας.

Ο υπουργός της ναζιστικής προπαγάνδας Γκέμπελς είχε πει ” δεν είναι αδύνατο να αποδείξει κάποιος με επαρκή επανάληψη οτι ένα τετράγωνο είναι στην πραγματικότητα κύκλος γιατί οι λέξεις μπορούν να πλαστούν μέχρις ότου επενδύσουν απατηλές ιδέες”.

 

YOU MAY ALSO LIKE