Συνέντευξη από τον Αγ. Ιουστίνο

 

Συνέντευξη από τον Αγ. Ιουστίνο

Δημ.—Υπήρξατε οπαδός της στωικής φιλοσοφίας, του Πλάτωνα, του Πυθαγόρα, του Αριστοτέλη, πως έγινε αυτή η μεταστροφή σας στον χριστιανισμό;

Αγ. Ιουστίνος – Ο αρχαιοελληνικός κόσμος βασιζόταν στην δουλεία και στην πεποίθηση ότι στη ζωή μας υπάρχει μία φυσική ιεραρχία, ορισμένοι δηλ. είναι γεννημένοι για να κυβερνούν και άλλοι για να υπακούουν. Αυτή η πεποίθηση δημιούργησε τεράστιες ανισότητες και αδικίες. Ο χριστιανισμός θεωρεί ότι η ανθρώπινη φύση είναι μία και μοναδική και ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι. Είμαστε όλοι αδέλφια. Η ηθική αξία ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από τα φυσικά του χαρίσματα και τα προτερήματα του αλλά από τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί.

Δημ.- Τι είναι το θείο;

Αγ. Ιουστίνος – Το θείο δεν είναι μία απρόσωπη δομή, δεν είναι η συμπαντική τάξη όπως υποστήριζαν οι στωικοί, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο , το πρόσωπο του Ιησού του Θεανθρώπου. Όμως το σημαντικότερο δεν είναι η κατανόηση του θείου όσο η εμπιστοσύνη, η πίστη στο λόγο του Θεανθρώπου , του Χριστού που είναι ο ενσαρκωμένος λόγος που κατοίκησε ανάμεσά μας.

Δημ.- Τι είναι ο θάνατος ;

Αγ. Ιουστίνος- Ο θάνατος για εκείνους που εμπιστεύονται τον λόγο του Χριστού είναι μια μετάβαση. Όσοι ζουν και αγαπούν << εν Θεώ >> δεν πεθαίνουν ποτέ . Η αγάπη και η πίστη είναι πιο δυνατές από τον θάνατο.

Δημ.- Γιατί πιστεύετε ότι υπερίσχυσε ο χριστιανισμός ;

Aγ. Ιουστίνος.- Γιατί ο χριστιανισμός είναι μια επανάσταση, είναι μια μεγάλη ανατρεπτική δύναμη. Πρώτα απ’ όλα ο χριστιανισμός θεωρεί θεμέλιο της ηθικής την ελευθερία της επιλογής και το αυτεξούσιο, ο εσωτερικός νόμος είναι πιο σημαντικός από τον εξωτερικό νόμο. Ο χριστιανισμός μας καλεί να ανακαλύψουμε μόνοι μας τι είναι καλό και τι  είναι κακό σύμφωνα με το πνεύμα και το μήνυμα του Χριστού. Η ηθική ζωή είναι μια εσωτερική υπόθεση και όχι μια εξωτερική σύμβαση. Τέλος , δεν υπάρχουν κύριοι και δούλοι, έξυπνοι και κουτοί , πλούσιοι και πτωχοί , είμαστε όλοι δημιουργήματα του Θεού και βρισκόμαστε όλοι στην ίδια θέση και έχουμε όλοι την ίδια αξία.

Δημ.- Ποια πιστεύετε ότι είναι η κοινωνική προσφορά του Χριστιανισμού;

Αγ. Ιουστίνος – Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η ελευθερία είναι το θεμέλιο της ηθικής, οι χριστιανοί είναι οι πρώτοι που μιλούν για αδελφοσύνη, ισότητα, και ελευθερία. Αυτή η μεγάλη κοινωνική επανάσταση θα ανατρέψει παλαιά καθεστώτα, οι άνθρωποι θα διεκδικήσουν ως πρόσωπα τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα.

Δημ.- Η Ευρωζώνη και όχι μόνο βρίσκεται σε αναταραχή, τα χρέη και τα ελλείμματα είναι στο κόκκινο, τι έχετε να πείτε για  αυτή την οικονομική κρίση;

Αγ. Ιουστίνος – Πίσω από τα οικονομικά μεγέθη εγώ βλέπω μια ηθική και υπαρξιακή κρίση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος έχει την ελευθερία της επιλογής και την ατομική ευθύνη να αποφασίσει, θέλει να ζει ως αρπακτικό ή ως πνευματικό ον. Ποιο πλούτο επιλέγει.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *