Θα ελέγχει ο άνθρωπος τις μηχανές ή οι μηχανές θα ελέγχουν τον άνθρωπο;

Θα ελέγχει ο άνθρωπος τις μηχανές ή οι μηχανές θα ελέγχουν τον άνθρωπο;

 

Το σύμπαν δεν είναι σπατάλη χώρου αλλά ένα ζωντανό οικοσύστημα γεμάτο νοήματος και σκοπού μια συναρπαστική κοσμική ιστορία.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην κοσμική μας ιστορία.

” αν μια μηχανή μπορεί να σκεφτεί , ίσως καταφέρει να σκέφτεται με περισσότερη νοημοσύνη απ’οτι εμείς, τότε ποιά θα είναι η δική μας θέση; ακόμη και αν μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις μηχανές στην υπηρεσία μας θα έπρεπε ως είδος να αισθανθούμε εξαιρετικά ταπεινωμένοι” 1951 Άλαν Τιούρινγκ

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την ασφάλεια των υπολογιστών καθώς το διαδίκτυο είναι κατακλυσμένο από πολλά είδη κακόβουλων λογισμικών τους ιούς, το 2008 χάκερς έκλεψαν στην Αμερική τους αριθμούς 130 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών.

Έχει ανοίξει συζήτηση για ρομποτικούς δικαστές που θα υποβοηθούν τους δικαστές στην λήψη αποφάσεων , τι θα συμβεί όμως αν χακαριστούν ή μολυνθούν με ιούς τα ρομπότ-δικαστές;

Επίσης υπάρχει η προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης σάρωσης του εγκεφάλου στις αίθουσες των δικαστηρίων, και αυτό παραβιάζει απόλυτα την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων την ελευθερία τους παρακολουθώντας ανεξέλεγκτα το μυαλό τους .

Είναι δυνατόν να έχουν οι μηχανές δικαιώματα πάνω στους ανθρώπους; ήδη αναφέρονται ατυχήματα όπου βιομηχανικά ρομπότ σκοτώνουν ανθρώπους.

Ανησυχητική είναι επίσης η δημιουργία οπλικών συστημάτων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα τηλεκατευθυνόμενα ντρονς.

Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιά επαγγέλματα θα απομείνουν για τους ανθρώπους , ήδη υπάρχουν ρομπότ -ψυχολόγοι που μέχρι στιγμής έχουν δώσει συμβουλές σε 37 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εμείς δημιουργούμε το μέλλον μας

Η εξέλιξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από την διασφάλιση της ωφέλιμης χρήσης της και της συμβολής της στην κοινωνική ευημερία.

Οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ενδιαφέρονται για τις ηθικές συνέπειες της χρήσης της , ευθυγραμμισμένοι με τις ανθρώπινες αξίες που ωφελούν την ανθρωπότητα και οχι μόνο έναν οργανισμό ή ένα κράτος.

YOU MAY ALSO LIKE