Ο πολιτισμός της ειρήνης είναι πολιτισμός της ζωής

Ο πολιτισμός της ειρήνης είναι πολιτισμός ζωής
Μπορεί ο πόλεμος να εμποδιστεί ενεργητικά και συνειδητά και τα κίνητρα του να εξουδετερώνονται συνεχώς.
Από παιδιά και από τα σχολικά μας χρόνια μαθαίνουμε από τα βιβλία ιστορίας για πολέμους , συγκρούσεις, βία και ” ιερούς πολέμους” όπου εξυμνείται το θάρρος των πολεμιστών και τα εντυπωσιακά ανδραγαθήματα τους.
Αυτόν τον “πολιτισμό “γνωρίσαμε του πολέμου ο οποίος συνέχεια βάζει φραγμούς στην ειρήνη, που είναι η αντιπαράθεση, η καταπίεση, οι ανισότητες, η εκμετάλλευση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η απουσία αλληλεγγύης, η απουσία Δημοκρατίας δηλαδή ο αποκλεισμός όλων των αξιών που είναι οχυρά ειρήνης.
Το οχυρό της Δημοκρατίας
Η Δημοκρατία είναι πλουραλιστική, χρειάζεται την πλειοψηφία γνώμης και ταυτόχρονα χρειάζεται και την μειοψηφούσα γνώμη και την σέβεται, χρειάζεται την ελευθερία της έκφρασης και την σέβεται και με αυτόν τον τρόπο προασπίζεται την συλλογική ταυτότητα της κοινωνίας όπου ουσιαστικά ο πληθυσμός μιας χώρας είναι ένα πολιτικά ενεργό σύνολο με έντονη συμμετοχή στην δημόσια ζωή.
“η Δημοκρατία μας διδάσκει να ζούμε μαζί” Οκτάβιο Πας
Το οχυρό του πολιτισμού
Ο πολιτισμός είναι δημιουργικότητα, είναι κίνημα δημοκρατικής σκέψης, γραφής και δράσης που είναι σε διαρκή δημιουργία που ενισχύει τον διάλογο την συνύπαρξη την συμπληρωματικότητα.

YOU MAY ALSO LIKE