Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
Ο επιχειρηματικός κόσμος κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στην λειτουργία της εκπαίδευσης δημιουργώντας ισχυρό ρεύμα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει ηδη εμπορευματοποιηθεί καθώς μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικές διατριβές παρέχονται έναντι αμοιβής από ιδιωτικές εταιρείες.
Η βασική ευθύνη της εκπαίδευσης πρέπει να παραμένει στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα και οι σπουδαστές δεν είναι καταναλωτές- μαθητές. Η εκπαιδευτική αγορά που κατευθύνεται από τον καταναλωτισμό δεν δημιουργεί ευημερία για όλους.
” η εκπαίδευση είναι η τέχνη που κάνει τον άνθρωπο ηθικό” Χέγκελ
Δημοκρατική εκπαίδευση είναι αυτή που δεν κάνει διακρίσεις και αποκλεισμούς, η πανεπιστημιακή πρόσβαση είναι δικαίωμα είναι δικαίωμα όλων και αυτό σημαίνει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να καταργηθούν γιατί απλά η εκπαίδευση δεν είναι εμπόριο.
Η αποστολή της εκπαίδευσης είναι
α.κοινωνική, οι σπουδαστές δηλαδή μαθαίνουν να συμβιώνουν και να συνειδητοποιούν οτι ανήκουν σε μια κοινότητα
β. πολιτική, οι σχολές διαμορφώνουν συνειδήσεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις για την δημιουργία δημοκρατικών αξιών
γ. πολιτιστική,οι σχολές ενθαρρύνουν και αναπτύσσουν την δημιουργικότητα την αισθητική, την αποδοχή παραδόσεων και θρησκειών άλλων χωρών,η εκπαίδευση δηλαδή μπορεί να συμβάλλει στην κατάργηση ρατσιστικών και φυλετικών προκαταλήψεων και την ανάπτυξη ειρηνευτικών κινήσεων, τότε η αποκτώμενη γνώση δημιουργεί ευημερία για όλους.

YOU MAY ALSO LIKE