Λιγνίτης ως πότε;

 

λιγνιτης1

Η Ελλάδα από το 1950 καίει λιγνίτη για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κοιτάσματα του λιγνίτη βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία με απόθεμα1,8 δις. Τόνους, στην Πελοπόννησο με απόθεμα  223 εκ. τόνους, στη Δράμα με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην Ελασσόνα με 169 εκ. τόνους. Υπολογίζεται ότι αυτά τα αποθέματα επαρκούν για 45 χρόνια.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων όπου λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής και τα ορυχεία λιγνίτη είναι σημαντικές, επίσης σημαντική είναι και η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών. Η ΔΕΗ στη Μακεδονία αντλεί από τον Αλιάκμονα 72 εκ. κυβικά μέτρα νερού για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Πολλοί οικισμοί έχουν εγκαταλειφθεί και οι κάτοικοι πέντε χωριών μετεγκαταστάθηκαν λόγω επέκτασης των λιγνιτωρυχείων, σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία μετεγκατάστασης άλλα τέσσερα χωριά.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ενεργειακό σχεδιασμό, δεν γίνεται να αναπαράγει το ενεργειακό μοντέλο του 1950 όταν υπάρχουν οι σύγχρονες καθαρές μορφές ενέργειας και το τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας μας.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *