Ένα συνέδριο για τα ζώα

 

Τα ζώα δεν έχουν βγει ακόμη από τον παράδεισο

συνεδριο για τα ζωα3συνεδριο για τα ζωα5

Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει μια κοινωνία χτισμένη πάνω στη θεσμοθετημένη κατωτερότητα και βία εναντίον των ζώων και αυτή η βία, η σκληρότητα, η ασπλαχνία για τα ζώα είναι κοινωνικά αποδεκτή και ουσιαστικά μας αποκόπτει από τα άλλα πλάσματα του πλανήτη.

« το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος βλέπει ένα σφαγείο και σκέφτεται

Είναι απλά ζώα»  Τ. Αντόρνο

Αυτή την αντίληψη της ανθρώπινης εξουσίας πάνω στα ζώα εξέφρασαν  ανά τους αιώνες πολλοί.

Αριστοτέλης   « τα ζώα υπάρχουν για χάρη του ανθρώπου και από τη στιγμή που στερούνται λογικής είναι στην ίδια κατηγορία με τα άψυχα αντικείμενα»

Αγ. Αυγουστίνος   « η ζωή και ο θάνατος των ζώων συμβαίνουν προς όφελος μας»

Θωμάς Ακινάτης    « η ζωή των ζώων δεν υπάρχει για τα ίδια αλλά για τους ανθρώπους»

Πλάτωνας     « η πληρότητα του κόσμου απαιτεί μια διαβαθμισμένη ιεραρχία που ξεκινά από τους θεούς και φθάνει χαμηλά στα ζώα»

Καρτέσιος   « τα ζώα είναι απλά μηχανές, ικανά για σύνθετη συμπεριφορά μα εντελώς ανίκανα να μιλήσουν, να συλλογιστούν ή ακόμα και να αισθανθούν»

Το Πάντειο πανεπιστήμιο διοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο με θέμα « ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα» 9- 10 Νοεμβρίου 2017.

Στην εισήγηση του ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας του Παντείου Πάνος Κορδούτης μίλησε για την ωφελιμιστική εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο σε περιπτώσεις ανάρρωσης από ασθένειες και αντιμετώπισης του στρες, της κατάθλιψης και του αυτισμού. Αναφέρθηκε επίσης στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα η οποία μοιάζει με αυτή μεταξύ δυο ανθρώπων. Οι άνθρωποι επενδύουν συναισθηματικά στη σχέση τους με τα ζώα και τα ανθρωποποιούν μη σεβόμενοι τη φύση των ζώων. Η σχέση αυτή μοιάζει με την ερωτική σχέση, τα ζώα δίνουν την απόλυτη αποδοχή τους στον άνθρωπο, δίνουν δηλαδή αυτό που θέλει ο άνθρωπος και στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Ο καθηγητής του Παντείου Στέλιος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα κατοικίδια ζώα ως οθόνες προβολής του ψυχισμού του ανθρώπου. Ένα κατοικίδιο είναι μια νησίδα υγείας σ’ένα παράλογο κόσμο, ένα κατοικίδιο μπορεί να προετοιμάσει τον άνθρωπο να σχετιστεί με τους ανθρώπους.

Η συγγραφέας και καθηγήτρια του Παντείου Φωτεινή Τσαλίκογλου αναφέρθηκε σ’ένα παραμύθι όπου εμβληματική φιγούρα ενσυναίσθησης ήταν ένα χρυσόψαρο το οποίο βοήθησε ένα παιδί στην διαχείριση του πένθους του.

Ο κτηνίατρος Χρήστος Καραγιάννης αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την Αμερική. Κάθε χρόνο μπαίνουν σε καταφύγια 6- 8 εκατομμύρια ζώα από αυτά 750.000 επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, 4 εκατομμύρια υιοθετούνται και τα υπόλοιπα θανατώνονται.

Στο συνέδριο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συγγραφέων και καλλιτεχνών, το συνέδριο έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Μ. Καραμαγγιώλη Greek Animal Rescue.

 

 

Είμαστε σε πόλεμο με τα υπόλοιπα πλάσματα της γης από τότε που ο πρώτος άνθρωπος κυνηγός βάδισε στα αρχέγονα δάση με ένα δόρυ στο χέρι Ρόνι Λι

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *