Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας

ΚΟ.ΠΡ.Α.Π. (Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας) ουσιαστικά είναι μια ομάδα από ανθρώπους που προσπαθούν με ίδιες δυνάμεις και καμία βοήθεια (υλική ή ηθική) για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και σε ότι έχει σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του. Οι προθέσεις της ομάδας είναι, όσο πλαισιώνεται από νέα μέλη, να ασχοληθεί και με τα άλλα ζώα που αποτελούν την πανίδα. Κύριο μέλημα είναι η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Εμπειρικές παρατηρήσεις χρόνων μας έχουν οδηγήσει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ενώ ο νομοθέτης έχει μεριμνήσει με αρκετή σαφήνεια (αν και υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων) οι αρχές που είναι αρμόδιες με την εφαρμογή του νόμου δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο. Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να πιέσει σε κάθε κατεύθυνση για την εφαρμογή του νόμου, να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων. Πιστεύουμε ότι η οικονομική στήριξη της ομάδας δεν είναι πανάκεια. Η μεγάλη πρόκληση είναι η προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας, η οποία κυριαρχεί, σε σχέση με την αντιμετώπιση των ζώων. Με τον όρο πανίδα ή πανίσκη (καθαρεύουσα: πανίς) χαρακτηρίζεται το σύνολο των ζώων. Ως αστική πανίδα ορίζεται το σύνολο των ζώων που ζουν εντός του αστικού ιστού, είτε αυτά είναι δεσποζόμενα (έχουν ιδιοκτήτη), είτε όχι. Όλα αυτά τα ζώα συντροφιάς έχουν εγκαταλειφθεί από ανεύθυνους ιδιοκτήτες, έχουν αναπαραχθεί και καταλήγουν να αποτελούν πρόβλημα για κάποιους συμπολίτες μας. Κάποιοι από αυτούς μηχανεύονται όλους τους δυνατούς τρόπους προκειμένου να απαλλαγούν από την παρουσία τους. Σε πολλές περιπτώσεις τα φαινόμενα κακοποίησης ξεπερνούν την πιο νοσηρή και διεστραμμένη φαντασία, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν, σε αρκετές δε περιπτώσεις η αδιαφορία ισοδυναμεί με συνενοχή. Κατά καιρούς πραγματοποιούνται μαζικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με θύματα αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα. Υποψίες και ενδείξεις υπάρχουν, αλλά τεκμηριωμένες αποδείξεις όσον αφορά στους ενόχους, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν υπάρχουν.
Η Κο.Πρ.Α.Π κατά συνέπεια καλείται να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνία και τους φορείς της και τη στάση-συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και ειδικότερα στα αδέσποτα. Είναι σαφές ότι η τοπική κοινωνία έχει απαιτήσεις από μια φιλοζωική ομάδα και είναι πολλές οι φορές που επιτακτικά ζητείται η βοήθεια της ομάδα για περιστατικά τραυματισμένων ζώων. Ταυτόχρονα όμως είναι σαφές ότι καμία φιλοζωική ομάδα-σύλλογος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα περιστατικά μέσα από ίδιους πόρους, είτε ψυχικούς είτε οικονομικούς. Τα περιστατικά είναι αναρίθμητα και αφορούν σε κακοποιήσεις, εγκαταλείψεις, καταγγελίες αλλά ακόμα και τεχνογνωσία όταν αυτή ζητηθεί. Τα προγράμματα περισυλλογής και στειρώσεων πραγματοποιούνται αποκλειστικά από ίδιους πόρους, δηλαδή από τα χρήματα που συλλέγονται μέσα από bazaar και από τις δωρεές και συνδρομές των μελών της ομάδας. Ηθική συμπαράσταση από τους Αρμόδιους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δικαστική εξουσία δεν υπάρχει. Οικονομική συμπαράσταση από τους παραπάνω φορείς επίσης δεν υπάρχει. Ωστόσο υπάρχουν πολλά περιστατικά όπου κάποιοι προσπαθούν να «φορτώσουν» περιπτώσεις ζώων με προβλήματα (εγκαταλελειμμένων, κακοποιημένων) στην φιλοζωική ομάδα χωρίς οι ίδιοι να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Είναι σαφές ότι η ομάδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται δεν είναι πολλοί, οι ομάδα δεν είναι ομάδα πρώτων βοηθειών για τα ζώα και δεν έχει έτοιμες λύσεις πόσο μάλλον όταν οι οικονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι.
Πρόθεση της ομάδας είναι μέσα από δράσεις (ειδικά στα σχολεία), παρεμβάσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ημερίδες, εκδηλώσεις, παρουσία στο internet να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στα ζώα και ειδικότερα στα αδέσποτα. Σε αυτή την κατεύθυνση κάθε δυνατή βοήθεια που θα μπορούσε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη. Είναι γεγονός ότι η κοινωνία με αργά βήματα αντιλαμβάνεται ότι η συνύπαρξη με τα ζώα δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής συμπεριφοράς ή φιλοζωίας αλλά ζήτημα ανθρωπιάς, αγάπης και σεβασμού προς την ίδια τη ζωή. Ωστόσο το μονοπάτι είναι δύσκολο, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και ειδικά στην Κορινθία τα μέτωπα είναι πολλά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες δεν είναι λίγοι. ΟΜΩΣ σιωπούν/ φοβούνται, δεν έχουν εμπιστοσύνη στις συλλογικές προσπάθειες και αυτό το τοπίο αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ομάδα μας.
Όποιος και όποια επιθυμεί να επικοινωνήσει με την Κο.ΠΡ.Α.Π. θα μας βρει στα παρακάτω τηλέφωνα 6977781971, 6938617466. Σύντομα θα μπορείτε να μας βρείτε στο διαδίκτυο, καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *