Από το Πέταμα Σκουπιδιών … Στη Διαλογή χρήσιμων υλικών… ΑΡΚΑΔΙΚΗ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  Α.E

Τοπική εταιρεία Πολυμετοχικής – Κοινωνικής Βάσης

a 019_100613 Φορτίο_150714 012

Στην Τρίπολη έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από τον Απρίλιο 2013 η εταιρεία <<Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ>>, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΔΑΣΑ) με θεμελιώδεις αρχές διαχείρισης : την Διαλογή των παραγόμενων αποβλήτων/υλικών στην Πηγή με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα κοινωνικής βάσης και κοινωνικής οικονομίας με έντονο τον χαρακτήρα της εντοπιότητας : στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι 72 τον αριθμό μέτοχοι είναι δημότες του Δήμου Τρίπολης, ενώ σχεδόν όλοι τους είναι αρκάδες στην καταγωγή.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυσή της, η <<Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ>> ασχολείται κυρίως με τη Διαχείριση των εξής ανακυκλώσιμων υλικών/προϊόντων : Υλικά συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, λευκοσίδηρος, αλουμίνιο), Ηλεκτρικές-Ηλεκτρονικές Συσκευές, Τηγανέλαια. Τα εν λόγω υλικά είτε τα φέρνουν στον Αποθηκευτικό χώρο της εταιρείας δημότες, καταστηματάρχες, εμποροβιοτέχνες, εταιρείες ή άλλοι φορείς, είτε           τα παραλαμβάνει από τους χώρους των ενδιαφερομένων με το φορτηγό της η ίδια η εταιρεία.

Το έως τώρα αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο και ελπιδοφόρο :

α) 650 τόνοι από τα παραπάνω υλικά πέρασαν από τον χώρο εργασιών της και πήραν τον δρόμο της επανεισαγωγής τους στην παραγωγική διαδικασία.

β) Περισσότεροι από 600 πολίτες και νομικά πρόσωπα έχουν γίνει προμηθευτές της <<Αρκαδικής Εναλλακτικής ΑΕ>> με ανακυκλώσιμα υλικά και κοινωνοί  μιάς ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας, η οποία στοχεύει να συμβάλλει στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα την κοινωνία της Τρίπολης.

γ) Έχουν δημιουργηθεί πέντε θέσεις εργασίας και μάλιστα με πρόσημο περιβαλλοντικής προστασίας.

Στη δεινή από κάθε πλευρά κατάσταση στην οποία ευρίσκεται ο Δήμος Τρίπολης (όπως δυστυχώς και ολόκληρη η χώρα ) αναφορικά με το οξύτατο και χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών, αναζητώντας κάθε τόσο μία νέα προσωρινή !!! λύση στη θέση μιάς παλιάς … προσωρινής λύσης,  και ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει έτοιμη να υπογράψει με την ΤΕΡΝΑ δυσβάσταχτη για τους δημότες 28-ετή Σύμβαση ΣΔΙΤ για συγκεντρωτικό έργο διαχείρισης των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων της Πελοποννήσου, είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι η Πρότασή μας και πρώτα απ΄όλα το Έργο μας μπορούν να συμβάλλουν                    τα μέγιστα στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών και μάλιστα με τρόπο  που δεν επιβαρύνει επιπλέον τους δημότες, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενεργοποιεί τον πολίτη και τον καθιστά κοινωνό της πολυπόθητης λύσης.

5 Δεκεμβρίου  2015

Βασίλης Γιόκαρης

(Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας)

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *