Φυτά και αντισύλληψη

%ce%be%ce%b7%ce%b3%cf%86

Φαντάζομαι  την κοινωνία των τροφοσυλλεκτών, τότε που οι πρόγονοι μας έρχονταν καθημερινά σε επαφή με δεκάδες φυτά μέσα σε μια οργιαστική βλάστηση και ήταν εκτεθειμένοι σε δεκάδες χημικές φυτικές ουσίες που θα επηρέαζε και την σεξουαλική τους χημεία.

Η ορμονική επίδραση κάποιων φυτών στην αναπαραγωγική λειτουργία του ανθρώπου είναι μια προγονική γνώση που έχει λησμονηθεί με το πέρασμα των αιώνων. Κάποιοι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι φυτά με αντισυλληπτική δράση χρησιμοποιούνταν από την προιστορική εποχή.

Κάποια φυτά περιέχουν πολλές ουσίες που μπορούν να διακόψουν την εμμηνόρροια, να προσφέρουν ανακούφιση ως εμμηνοπαυσίπονα, να λειτουργήσουν ως αντισυλληπτικά, εκτρωτικά και αφροδισιακά.

Η αρχαία Ινδική βοτανική φαρμακολογία αναφέρει 25 φυτά που μπορούν να διακόψουν την κύηση και 48 φυτά που διευκολύνουν την εμμηνόρυση.

Ο Ιπποκράτης γνώριζε ότι οι σπόροι του άγριου καρότου και το εκχύλισμα από φλισκούνι εμπόδιζαν και διέκοπταν την κύηση. Τον 7 αιώνα π.Χ. οι Έλληνες έφεραν από την Βόρεια Αφρική ένα αντισυλληπτικό βότανο, το σίλφιο, που έγινε περιζήτητο.

Ο Διοσκουρίδης τον 1 αιώνα μ.Χ. αναφέρει και την χρήση  ανδρικού αντισυλληπτικού.

Αιγυπτιακός πάπυρος του 1900π.Χ. αναφέρει αντισυλληπτικά κολπικά υπόθετα που περιείχαν κόμμι από ακακία.

Στην αρχαία Ρώμη ως μέθοδο αντισύλληψης χρησιμοποιούσαν το λεμόνι το οποίο οι γυναίκες έβαζαν μέσα στον κόλπο τους.

Έχει ενδιαφέρον ότι ένας ανθρωπολόγος το 1929 αναφέρει ότι στην Μελανησία οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν φυτικές ουσίες για να αποβάλουν το αρσενικό σπέρμα μετά την συνουσία, την μέθοδο αυτή περιγράφει επίσης και ο Ιπποκράτης.

Σε πολλές κοινωνίες η γνώση για τον φυσικό έλεγχο της γυναικείας γονιμότητας ήταν μυστική που γνώριζαν κυρίως οι γυναίκες- μαμές- θεραπεύτριες. Η γνώση για τα αντισυλληπτικά βότανα ίσως να χάθηκε στη Ευρώπη στην διάρκεια του Μεσαίωνα με το ανελέητο κυνήγι των « μαγισσών».

Σήμερα η αντισύλληψη είναι στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών και αυτό ουσιαστικά αποξενώνει τον άνθρωπο από το σώμα του και από τη γνώση του σώματος του.

Η ενεργειακή ιατρική υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε εφοδιασμένοι με την ικανότητα της αυτοθεραπείας, δηλαδή με ένα σύστημα αυτοίασης που διορθώνει κάθε πρόβλημα, σκέφτομαι ότι ίσως στο μέλλον οι γυναίκες να μπορούν να αυτορυθμίζουν  την γονιμότητα τους και την αντισυλληπτική τους ικανότητα.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *