Σκύλος ο μεγάλος κοινωνικός ευεργέτης

Ο άνθρωπος «εξημέρωσε» τον σκύλο πριν χιλιάδες χρόνια, αυτό σημαίνει ότι τον απέσπασε από το φυσικό του περιβάλλον και τον κατέστησε κατοικίδιο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το σκυλί ήταν το πρώτο κατοικίδιο ζώο.

Από τότε ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει και εκμεταλλευτεί τον σκύλος με πολλούς τρόπους.

Θεραπευτήςυτρ

Φροντιστής

Παρέχει συντροφιά και φροντίδα σε παιδιά και ενήλικες εκτελώντας καθημερινές εργασίες που δεν είναι μηχανικές αλλά υπεύθυνες και συνειδητές. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο σκύλος διευκολύνει το πέρασμα από την νηπιακή στην παιδική ηλικία, από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία, από την απομόνωση στην κοινωνική ενσωμάτωση και ότι η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο μπορεί να αποτελεί σύμβολο της σχέσης μεταξύ μητέρας και βρέφους. Στους ενήλικες η σχέση με τον σκύλο μειώνει το άγχος, το αίσθημα μοναξιάς, την κατάθλιψη, η δε φυσική επαφή χαλαρώνει το πνεύμα και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί σκύλοι φροντίζουν τυφλούς και είναι οδηγοί τους μέσα στην πόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σκύλος –σύντροφος-φροντιστής επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών με στεφανιαία καρδιακή νόσο. Ο σκύλος επίσης δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να χρησιμοποιεί την παραμελημένη αφή του, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν χαιδεύουμε το σκύλο μειώνεται το άγχος και η νευρική ένταση, το χάδι είναι ευεργετικό για το αγγειοκαρδιακό σύστημα.

Άλλες αποστολέςλκξ

Ο άνθρωπος τον έχει εκπαιδεύσει και χρησιμοποιήσει ως διασώστη, φύλακα, δεσμοφύλακα, αστυνομικό, αστροναύτη ,θηρευτή, πειραματόζωο, ηθοποιό, ανιχνευτή ουσιών και εκρηκτικών υλικών, οδηγό.

 

 

 

Ποιος θα μιλήσει για λογαριασμό tου λύκου;

 

 

Oι Ινδιάνοι της B. Αμερικής κάποτε έπρεπε να αποφασίσουν που θα ήταν η επόμενη περιοχή όπου θα πήγαιναν να κυνηγήσουν. Η περιοχή όμως που επέλεξαν ήταν περιοχή των λύκων. Επειδή όμως δεν ήθελαν να αποδεκατίσουν τους λύκους γιατί καταλάβαιναν ότι αυτή η λύση θα τους μείωνε και θα τους μετέτρεπε σε ένα είδος ανθρώπων που δεν ήθελαν να είναι, αποφάσισαν στις συνελεύσεις τους να ορίζουν ένα μέλος ως εκπρόσωπο του λύκου και του οποίου του έδιναν το λόγο με την ερώτηση « ποιος θα μιλήσει για λογαριασμό του λύκου;».

 

Σκύλος κατασπάραξε παιδί

 

Ποιος θα μιλήσει λοιπόν για λογαριασμό του σκύλου;

Όλοι θυμόμαστε το τραγικό περιστατικό όπου ένα σκυλί κατασπάραξε ένα παιδί. Μπαίνω λοιπόν και εγώ, όπως γινόταν στην Ινδιάνικη κοινωνία, στη θέση του σκύλου « άνθρωπε, η ζωή μου εξαρτάται από εσένα, έτσι μπορείς να με εκμεταλλεύεσαι , να χρησιμοποιείς και να με κακοποιείς όπως κάνεις με όλους τους αδύναμους ανθρώπους. Και δεν συνειδητοποιείς ότι αυτό το κακό που κάνεις στο τέλος επιστρέφει σε σένα. Και είσαι υποκριτής όταν λες ότι με αγαπάς, αγαπάς κάποιον γι’αυτό που είναι και όχι γι’αυτό που μπορεί να σου προσφέρει. Είσαι σε δύσκολη θέση άνθρωπε, σιώπα και σκέψου τι έχεις κάνει».

 

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *