Ο πολιτισμός της ΕΙΡΗΝΗΣ

Η απάντηση είναι πάντα μία ΕΙΡΗΝΗ

Μία σύντομη ιστορική υπενθύμιση
Το 1947 η Παλαιστίνη ήταν υπό βρετανικό έλεγχο, είχε 2 εκατομμύρια κατοίκους, τα δύο τρίτα Άραβες και το ένα τρίτο Εβραίοι. Στις 29 Νοεμβρίου ο ΟΗΕ υιοθετεί σχέδιο για την δημιουργία ενός αραβικού και ενός εβραικού κράτους με την Ιερουσαλήμ υπό διοίκηση του ΟΗΕ, δηλαδή υπό διεθνές καθεστώς. Τον Δεκέμβριο το σχέδιο απορρίφθηκε από την αραβική διάσκεψη του Καίρου.
Τον Μάιο του 1948 η Βρετανία παραιτείται από την Παλαιστίνη. Ανακηρύσσεται το κράτος του Ισραήλ. Την επομένη οι Παλαιστίνιοι,ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία αρχίζουν τις εχθροπραξίες εναντίον του νέου κράτους.
Το 1949 οι χώρες αυτές υπογράφουν με το Ισραήλ ανακωχή.Ο ΟΗΕ επιβλέπει την ανακωχή.
Το 1956 οι Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στο Σινά και γαλλικά και βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Σουέζ τον μήνα Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο δημιουργεί ο ΟΗΕ την ειρηνευτική δύναμη της ταχείας επέμβασης στο Σινά και αποχωρούν από το Σινά οι Ισραηλινοί,οι Γάλλοι και οι Βρετανοί.
Στις 5 Ιουνίου ξεσπά νέος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, Ιορδανίας, Συρίας, στις 11 Ιουνίου επιτυγχάνεται η κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ έχει καταλάβει το Σινά,την λωρίδα της Γάζας, την δυτική όχθη του Ιορδάνη και μέρος των υψωμάτων του συριακού Γκολάν.
Στις 22 Νοεμβρίου του 1967 ο ΟΗΕ ψηφίζει την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα εδάφη που κατέλαβαν.
Σε λίγους μήνες ξαναρχίζει ο πόλεμος ο ΟΗΕ στέλνει 7000 στρατιώτες από 12 χώρες στην περιοχή και τερματίζει τον πόλεμο.
Και από τότε ακόμη συνεχίζεται………………………………………………..

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

-Εφόσον οι πόλεμοι αρχίζουν στο μυαλό των ανθρώπων , στο μυαλό των ανθρώπων πρέπει να οικοδομηθούν οι αμυντικοί μηχανισμοί της ΕΙΡΗΝΗΣ.
-Ο πόλεμος συμβαίνει εξαιτίας της άρνησης των δημοκρατικών αρχών της αξιοπρέπειας, της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού των ανθρώπων και εξαιτίας της εξάπλωσης μέσω της άγνοιας και της προκατάληψης του δόγματος της ανισότητας των ανθρώπων και των φυλών.
– Η ευρεία διάδοση της παιδείας και της διαπαιδαγώγησης όλων για την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη είναι απαραίτητη για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και συνιστά ιερό καθήκον το οποίο όλα τα έθνη πρέπει να εκπληρώσουν σε πνεύμα αμοιβαίας βοήθειας και αλληλεγγύης.
– Η ειρήνη που βασίζεται μόνο στις πολιτικές και οικονομικές διευθετήσεις των κυβερνήσεων δεν είναι ειρήνη που μπορεί να διασφαλίσει την ομόφωνη, διαρκή   και ειλικρινή υποστήριξη των λαών του κόσμου και οτι αυτή η ειρήνη πρέπει συνεπώς να θεμελιωθεί στην πνευματική και ηθική αλληλεγγύη της ανθρωπότητας.

Ο πολιτισμός της ΕΙΡΗΝΗΣ

Οι φωτιές του πολέμου αναζωπυρώνονται γιατί πάντα οι άνθρωποι χάνουν την επαφή με την οικουμενική αξία του κοινού καλού και γι’αυτό συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί ιδεολογικοί, φυλετικοί, θρησκευτικοί, οικονομικοί.
Αυτός ο πλανήτης που είναι το κοινό σπίτι όλων των ανθρώπων, είναι σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης περιπλανώμενος και εκείνο που μας χαρακτηρίζει είναι η ενότητα στη διαφορετικότητα, η πολυμορφία των πολιτισμών , πολυμορφία των ιδεών, η συνειδητοποίηση της Γης ως πατρίδας της ανθρωπότητας,που σημαίνει οτι πάντα χρειάζεται να σκεφτόμαστε με όρους παγκόσμιους και αυτό είναι η ψυχολογική βάση για την διεθνή αλληλεγγύη και ΕΙΡΗΝΗ και έτσι ο πολιτισμός της ΕΙΡΗΝΗΣ δεν επιβάλλεται αλλά πηγάζει μέσα από τους ανθρώπους.

YOU MAY ALSO LIKE