Ο έρωτας με ένα αυτοκίνητο

Ο έρωτας με ένα αυτοκίνητο

Στο φεστιβάλ Καννών που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της υστερικής καραντίνας του κονβιτ το Α βραβείο η ταινία ΤΙΤΑΝΕ με υπόθεση την ερωτική σχέση μιας γυναίκας με το αυτοκίνητο της.
Στην διάρκεια της υστερικής καραντίνας εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν υποκατάστατα ζωής τα κομπιούτερς, τα σμαρτφονς, η κοινωνικότητα των ανθρώπων συρρυκνώθηκε περισσότερο, ο καθημερινός χρόνος διαβίωσης μηχανοποιήθηκε.
Παράλληλα η μοναξιά στον δυτικό κόσμο εξελίσσεται σε πανδημία και έτσι η κάθε είδους μηχανές γίνονται και υποκατάστατα σχέσεων.
Η ερωτική σχέση της πρωταγωνίστριας με το αυτοκίνητο φανερώνει οτι δεν αναζητά τονόημα της ζωής της μέσα από την ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά απο σχέσεις όπου αισθάνεται να κυριαρχεί, όπου νιώθει ασφαλής,, σχέσεις που επικυρώνουν την κυριαρχία της και αισθάνεται οτι έχει τον απόλυτο έλεγχο. Σχέση με μια μηχανή που ουσιαστικά επισκιάζει την βαθύτερη ανθρώπινη ουσία της μακριά από τις αληθινές εμπειρίες ζωής.
Άρρωστοι από δύναμη
Ηδη ηεπιστήμη της νευροβιολογίας επισημαίνει οτι υπάρχουν εγκεφαλικές αλλαγές στην γενιά που έχει προσαρμοστεί στην απουσία σωματικής έκφρασης και η οποία ξοδεύει πολλές ώρες προσκολλημένη στο διαδίκτυο παραμελώντας τους νευρωνικούς δρόμους της αλληλεπίδρασης με άλλους, οπότε οι προτιμώμενες περιοχές του εγκεφάλου αποκτούν το πλεονέκτημα ενώ οι μη προτιμώμενες περιοχές ατροφούν.
Γιατί είμαστε εδώ
Το σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης κοινωνικής επιβίωσης είναι η ενσυναίσθηση το μοίρασμα των συναισθημάτων μας με τους άλλους.
Ας σκεφτόμαστε αυτό κάθε φορά που απορροφόμαστε από την χρήση μηχανών, η αληθινή ζωή υπάρχει και μας περιμένει.

YOU MAY ALSO LIKE