Οι ευθύνες της ψυχολογίας

Οι ευθύνες της ψυχολογίας

Η ψυχολογία ως επιστήμη απομακρύνθηκε από την ουσιώδη φύση του ανθρώπου καθώς οι γνωστές λίστες των ψυχολόγων που αναφέρονται στις ανθρώπινες ανάγκες όπως η επιτυχία, το κύρος, η καριέρα , η φιλοδοξία , η καταξίωση ,η προσαρμογή και η κοινωνική αναγνώριση ενσωματώθηκαν στον σύγχρονο πολιτισμό μας ως γνήσιες και αναγκαίες.
Και αυτές οι ανθρώπινες επιθυμίες απέκτησαν μεγάλη σπουδαιότητα και έγιναν αναμφισβήτητοι κοινωνικοί στόχοι.
Και αυτός είναι ο λόγος που πληθαίνουν οι σύμβουλοι υγείας , η φαρμακοεξάρτηση και γενικά η εξάρτηση από κάθε είδους ευφορικές ουσίες. Τα κέρδη από αυτό το εμπόριο είναι τεράστια.
Έχουμε απομακρυνθεί από τους φυσικούς ρυθμούς της ζωής, έχουμε χάσει την ικανότητα να ακούμε τον εαυτόμας , να εμπιστευόμαστε την δική μας μοναδικότητα οτι δηλαδή τρέφει την ψυχή μας.
Τότε η ζωή γίνεται μια εξαντλητική προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια εντυπωσιακή ταυτότητα -εικόνα, να πασχίζουμε να την συντηρούμε, να πείσουμε τους άλλους οτι αξίζουμε, και αυτό μετατρέπει τη ζωή σε θέατρο , σε αυτό που ηαρχαιοελληνική σοφία αποκαλούσε κόσμο των φαινομένων.
Ζούμε μια ζωή δηλαδή που δεν είναι δική μας.
Χαρούμενη συμμετοχή στη ζωή
Όλα στη φύση είναι απλά , να ρωτήσουμε τον εαυτόμας που πηγαίνουμε, να εκτιμάμαιοτι μας χαρίζεται δωρεάν, μια αγκαλιά, την αγάπη ,το μόιρασμα με τους άλλους,να επιβραδύνουμε το ρυθμό της ζωής μας, να εκφράζουμε την δημιουργικότητα μας, να δημιουργούμε ευημερία για τον εαυτό μας που σημαίνει οτι γινόμαστε ευημερία και για τους άλλους.

YOU MAY ALSO LIKE