Μπορούμε να ελέγχουμε τα όνειρα μας;


Οι νευροβιολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να τα ελέγχουμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει μια κατάσταση ενδιάμεση ανάμεσα στο όνειρο και την αφύπνιση, την κατάσταση αυτή της ενδιάμεσης συνείδησης την αποκαλούν « διαυγή όνειρα», σε αυτή την κατάσταση ενεργοποιείται η μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την αυτεπίγνωση η οποία βοηθά στον έλεγχο του ονείρου, δηλαδή αυτός που κοιμάται αποκτά συνείδηση ότι ονειρεύεται και έτσι έχει την δυνατότητα να ελέγξει την εξέλιξη του ονείρου του.

Οι νευροεπιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν δυο τρόποι να ενεργοποιήσουμε την αυτεπίγνωση μας κατά την διάρκεια του ύπνου, ο ένας γίνεται με την λήψη ενός χαπιού και ο άλλος με την χρήση μιας κάσκας  με ηλεκτρόδια που φοριέται κατά την διάρκεια του ύπνου.

Σε ποια περιοχή του εγκεφάλου συμβαίνουν τα όνειρα;

Τα όνειρα γεννιούνται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Όταν κοιμόμαστε τον εγκέφαλο μας διατρέχουν εγκεφαλικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων ( ενώ σε κατάσταση εγρήγορσης τα κύματα αυτά είναι υψηλών συχνοτήτων) όταν συμβαίνει ένα όνειρο αυτά τα κύματα εντοπίζονται σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφάλου το οποίο οι νευρολόγοι ονομάζουν « καυτή ζώνη». Τα κύματα αυτά ενεργοποιούν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακοή, την γλώσσα, την όραση, την προσοχή, την αντίληψη του χώρου. Όταν στα όνειρα μας εμφανίζονται και πρόσωπα τότε παρατηρείται και μια έντονη δραστηριότητα της μετωπιαίας περιοχής.

Μία ομάδα Γιαπωνέζων ερευνητών κατάφερε να έχει εικόνες των  ονείρων δηλαδή οπτικοποίησαν  τα όνειρα που έβλεπε μια ομάδα εθελοντών και τα πρόβαλαν σε οθόνες. Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εντοπισμός της περιοχής του εγκεφάλου όπου εμφανίζονται τα όνειρα ανοίγει το δρόμο για να εντοπιστεί και η συνείδηση.

Στατιστικά

  1. Τουλάχιστον πέντε όνειρα κάνουμε κάθε βράδυ, κάθε άνθρωπος βλέπει κατά μέσο όρο 100.000 όνειρα στη διάρκεια της ζωής του
  2. Ονειρευόμαστε περισσότερο γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ακόμη στη ζωή μας
  3. Το 30% των ονείρων μας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα
  4. Το 80% των συναισθημάτων στα όνειρα μας είναι αρνητικά
  5. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν ονειρεύονται τα ίδια πράγματα

Πνευματικές τεχνικές ελέγχου ονείρων

Δέκα λεπτά πριν κοιμηθείτε επαναλάβατε τη φράση « την επόμενη φορά που θα ονειρεύομαι θα γνωρίζω ότι ονειρεύομαι». Η επανάληψη και η συνεχής εξάσκηση σε αυτή την τεχνική μπορεί να εγγράψει στο μυαλό σας αυτή τη φράση  και με αυτό τον τρόπο να έχετε πιθανότητα να ελέγξετε το όνειρό σας και την έκβαση του.

Όνειρα και ιππόκαμπος

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη η μνήμη μας, οι αναμνήσεις  μας και όλη η προσωπική μας ιστορία αποθηκεύονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου μας που ονομάζεται ιππόκαμπος. Μια ανάμνηση όπως π.χ. η πρώτη μέρα στο σχολείο αφήνει χημικά αποτυπώματα στα εγκεφαλικά μας κύτταρα.

Στην διάρκεια του ονείρου δεν έχουμε αίσθηση του χρόνου όπως συμβαίνει όταν είμαστε ξύπνιοι και επίσης η λειτουργία του ιππόκαμπου αναστέλλεται γι’αυτό και τα όνειρα χωρίς αναστολές αποκαλύπτουν πολλά για την αληθινή μας ουσία.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *