Επιστήμη και διαίσθηση

 

Οι πιο γόνιμες εξελίξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας  δημιουργήθηκαν εκεί που συναντήθηκαν διαφορετικοί, ανατρεπτικοί τρόποι σκέψης, εκεί που συναντήθηκε ο ορθολογισμός η διαίσθηση και η φαντασία. Αυτή η συνάντηση είναι απαραίτητη και αναγκαία για την κατανόηση του κόσμου μας.

Μάικλ Φαραντέι

Ο Άγγλος φυσικός Φαραντέι  εγκατέλειψε το σχολείο για να εργαστεί, δεν απέκτησε ποτέ πανεπιστημιακή μόρφωση γιατί οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον στηρίξουν οικονομικά. Ετσι από έφηβος εργαζόταν σε μια βιβλιοθήκη και παρακολουθούσε τις διαλέξεις των φυσικών στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. ‘Ενας  χημικός  αναγνωρίζοντας την εξυπνάδα του τον πήρε βοηθό στο εργαστήριο του. Ο Φαραντέι άρχισε τα πειράματα, το 1831 κατάφερε να δώσει απάντηση στο ερώτημα που ταλάνιζε την επιστημονική κοινότητα των φυσικών για το αν ένα μαγνητικό πεδίο μπορούσε να δημιουργήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Στην συνέχεια η αχαλίνωτη φαντασία του , το διεισδυτικό πνεύμα του και η διαίσθηση του τον οδήγησαν στην ανατροπή των θεωριών των φυσικών για τον ηλεκτρισμό. Άνοιξε νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα και τις εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.

Βόλφγκανγκ Πάουλι

Ο φυσικός Πάουλι ακολουθώντας την διαίσθηση του το 1931 και χωρίς να μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, φαντάστηκε την ύπαρξη ενός σωματιδίου με ασυνήθιστες ιδιότητες δηλαδή φαντάστηκε ένα σωματίδιο που δεν είχε μάζα, δεν είχε ηλεκτρικό φορτίο, που ταξίδευε με την ταχύτητα του φωτός και δεν αλληλεπιδρούσε με άλλα σωματίδια.

Το 1955 αμερικανοί φυσικοί επιβεβαίωσαν την ιδιοφυή διαίσθηση του Πάουλι, το νετρίνο όπως ονομάζεται σήμερα θεωρείται μαζί με τα φωτόνια η αρχέγονη ακτινοβολία του σύμπαντος.

Αλβέρτος Αινστάιν, αν δε συγκρουστούμε με τη λογική δε θα φθάσουμε ποτέ πουθενά

Το 1905 ένας υπάλληλος του γραφείου ευρεσιτεχνών της Βέρνης  ο νεαρός Αλβέρτος,στοχαζόταν πάνω στη φυσική και εκεί μέσα καταστάλαξε στην θεωρία της σχετικότητας, μετά βρήκε το θάρρος να γράψει ένα άρθρο που άλλαζε τα θεμέλια της φυσικής, άλλαζε την αντίληψη μας για το χρόνο και τον χώρο. Η επιστημονική κοινότητα του γύρισε την πλάτη καθώς  οι πειραματικές αποδείξεις της θεωρίας του ήταν πολύ περιορισμένες, το 1919 όμως μια έκλειψη ηλίου έδωσε του έδωσε την ευκαιρία να επαληθεύσει τη θεωρία του.

Μαθηματική διαίσθηση

Τα μαθηματικά αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένα όριο στην ορθολογιστική σκέψη και ότι κανένα μυστήριο δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τον ορθό λόγο.

Ο πασίγνωστος μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ  ο οποίος είναι δημιουργός  του διάσημου  μαθηματικού θεωρήματος που φέρει το όνομά του( το θεώρημα της μη πληρότητας) και το οποίο θεωρείται η πιο σημαντική λογική ανακάλυψη, υποστήριξε ότι  οι μαθηματικές διατυπώσεις ποτέ δεν μπορούμε να πούμε αν είναι αληθείς ή ψευδείς  και το εγχείρημα να θέσουμε τα μαθηματικά σε μια λογική βάση είναι ουτοπικό.

Ο μαθηματικός Καρλ Γκάους ανέφερε ότι μετά από πολλά χρόνια μάταιων ερευνών, μια μέρα είχε μια ξαφνική έμπνευση σαν μια αναπάντεχη αστραπή που έδωσε λύση σε αυτό που αναζητούσε.

Ο μαθηματικός Ανρί Πουανκαρέ  διηγήθηκε ότι η λύση ενός μαθηματικού προβλήματος που για πολύ καιρό τον απασχολούσε εμφανίστηκε απρόσμενα στη διάρκεια μιας εκδρομής.

Ο Ινδός μαθηματικός Σρινιβάσα Ραμανουτζάν διατύπωνε νέα μαθηματικά θεωρήματα με βάση την φαντασία  και την διαίσθηση του.

 

Ο πολιτισμός της καλλιέργειας

Γνωρίζω τη φύση την τροφή μου το σώμα μου τον εαυτό μου

Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα

επιστημη και διαίσθηση7επιστημη και διαίσθηση3επιστημη και διαίσθηση8

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *