Συνέντευξη με τον Επίκουρο

 

Δημοσιογράφος.-Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ευδαιμονίσει;

 Επίκουρος.-Όλα όσα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του είναι, η συντήρηση του με κατάλληλη τροφή, η άνετη διαβίωση σε ασφαλές περιβάλλον, η συντροφιά καλών φίλων και η επίγνωση της αγαθής φύσης του σύμπαντος που μας περιβάλλει.

 Δημ.-Οι άνθρωποι είναι ευτυχείς όταν νιώθουν πως είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι οι γείτονες τους και δυστυχείς όταν νιώθουν πως βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Είναι παράλογη αυτή η αντίληψη;

 Επίκουρος,-Πράγματι. Σε τι σκοτάδια κυλάει ο λίγος χρόνος της ζωής τους!

Κρατηθείτε μακριά από ανταγωνισμούς, φθόνους και μάταιες φιλοδοξίες. Αν θέλετε να είσαστε ελεύθεροι και αυτάρκεις να αρκείστε στα λίγα γιατί η ευδαιμονία είναι μια εσωτερική επιτυχία που υπερβαίνει τις εξωτερικές απολαύσεις. Ο ανταγωνισμός γεννά θλίψη, ανησυχία, φόβο, αγωνία και σωματικό πόνο. Καταστρέφει την ήρεμη πορεία της ζωής.

 Δημ.-Αναφέρατε το φόβο, πολλοί άνθρωποι δεν είναι συμφιλιωμένοι με το χρόνο. Ο φόβος του θανάτου τους βασανίζει.

 Επίκουρος.-Είναι ανόητος αυτός που λέει ότι φοβάται το θάνατο, όχι γιατί θα τον κάνει να υποφέρει όταν έρθει αλλά επειδή υποφέρει με την προσδοκία του θανάτου. Ο θάνατος είναι ένα τίποτα, ακριβώς επειδή όταν υπάρχουμε εμείς αυτός είναι ανύπαρκτος κι όταν έρχεται αυτός είμαστε ανύπαρκτοι εμείς.

 Δημ.-Πολλοί θεωρούν τη φιλοσοφία σας καθαρά ηδονιστική και εσάς εκφαυλισμένο και ακόλαστο.

 Επίκουρος.-Είναι προκατειλημμένοι εναντίον μου. Ακούστε. Η ηδονή είναι στοιχείο του ευδαίμονος βίου. Ηδονή είναι η απουσία κάθε λογής πόνου και ψυχικής ταραχής, είναι μια κατάσταση αταραξίας. Δεν έχει κάμπια σχέση με ένα ατέρμονο κυνηγητό προσωρινών απολαύσεων.

 Δημ.-Τελειώνοντας θα ήθελα να σχολιάσετε την σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση κατάθλιψης.

 Επίκουρος.-Μόνο η φρόνηση μπορεί να αποδιώξει τη θλίψη από τις καρδιές και να προστατεύσει από την ανησυχία και το φόβο. Αν αφήσεις τη φρόνηση να σε δασκαλέψει  θα μπορέσεις να ζήσεις γαλήνια και να σβήσεις τις φλόγες της επιθυμίας. Γιατί οι επιθυμίες καταστρέφουν οικογένειες και ταρακουνούν τα θεμέλια του κράτους. Αυτές είναι η πηγή των ανταγωνισμών ,των συγκρούσεων και των κρίσεων.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *