Καθημερινοί ήρωες και ηρωίδες

Kαθημερινοί ήρωες και ηρωίδες

 Ο ηρωισμός είναι μια εσωτερική υπόθεση που δοκιμάζεται καθημερινά.

Κάποιος που εγκαταλείπει έναν καταστροφικό γάμο, είναι ένας καθημερινός ήρωας. Πηγαίνει κόντρα στις συμβατικότητες και τις αποδοκιμασίες του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Δεν φοβάται την αλλαγή.

Ένας εργαζόμενος που παραινείται από μια σταθερή και καλά αμειβομένη δουλεία είναι ένας καθημερινός ήρωας. Πολλοί άνθρωποι υπομένουν ένα προβληματικό εργασιακό περιβάλλον το οποίο τελικά υπονομεύει σταθερά την υγεία τους.

Καθημερινός ήρωας είναι επίσης εκείνος που έχει το θάρρος να εκφράσει την άποψη, να επικρίνει μια κυρίαρχη αντίληψη όταν όλοι οι άλλοι φοβούνται να το κάνουν. Και βρίσκεται μόνος. Αλλωστε δεν υπάρχει ηρωισμός χωρίς μοναξιά.

  Η Ρόζα  Πάρκς υπήρξε μια καθημερινή ηρωίδα. Έζησε στον αμερικάνικο νότο και δούλεψε σκληρά από τα παιδικά της χρόνια. Ήταν ράφτρα. Το 1955 συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό. Την μέρα εκείνη έκανε ένα βήμα μπροστά όταν οι άλλοι ανέχονταν, υπέμεναν, συμμορφώνονταν σιωπηλά και υποχωρούσαν. Άφησε τον θυμό της να εκφραστεί και να συγκρουστεί με τους νόμους. Δημιούργησε μια κρίση μέσα στο σύστημα, πήρε στα σοβαρά στην προσωπική της αξία αντί να συμμορφώνεται. Βίωσε τη μοναξιά της ηρωίδας.

Οι άνθρωποι που ανοίγουν νέους δρόμους είναι στην ουσία δημιουργήματα της ιδίας της κοινωνίας, άνθρωποι που δεν φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την αρχέτυπη μοναξιά.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *