Κλινική γέλιου

13245830_1712733499008551_1267187248_n

 

Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε να κατευνάζουμε τα συναισθήματα μας και να ηρεμούμε, η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα, ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε κάνει την διαφορά. Οτιδήποτε εμφανίζεται στη ζωή μας είναι φίλος και δάσκαλος. Ο γιατρός κ. Αλέξανδρος Λουπασάκης δημιουργός της Ελληνικής κλινικής γέλιου μας ανοίγειι ένα δρόμο που μπορεί να αλλάξει την εσωτερική μας ζωή.

Tι είναι η κλινική γέλιου;

Εγώ σαν γιατρός ακολουθώντας την γενική ιατρική πάντα με ενδιέφερε πως ενεργοποιείται η αυτοθεραπεία με φυσικές μεθόδους, έτσι συνδύαζα τα δεδομένα της ιατρικής του πανεπιστημίου με τις εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία, η διατροφοθεραπεία, η αναπνευστική γυμναστική κ.α. Όμως από τις αρχές του 1990 άρχισα να εφαρμόζω στην καθημερινή πράξη μια σειρά ασκήσεων μυικής χαλάρωσης που μας ηρεμούν και μας βοηθούν να διώχνουμε το στρες. Αυτές τις ασκήσεις τον Φεβρουάριο του 1993 έβγαλα σε ακουστική κασέτα που έτυχε και πέτυχε το σκοπό της. Αυτές λοιπόν οι ασκήσεις αποτέλεσαν και τις βάσεις του θεραπευτικού προγράμματος που ονομάζεται κλινική γέλιου, δεν είναι δηλαδή ένα κτίριο στο οποίο έρχονται και μπαίνουν κλινήρεις με τον ορό στη φλέβα αλλά είναι μια σειρά μαθημάτων χαρούμενης ιατρικής και έχουν σκοπό να γίνονται παντού σ’όλη την Ελλάδα, αν είναι κοντά στη φύση ακόμη καλύτερα, και έτσι να ενεργοποιούμε τον εσωτερικό γιατρό της φύσης μας, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όλος ο σκελετός του προγράμματος της Ελληνικής κλινικής γέλιου στηρίζεται σε μια σειρά ασκήσεων, παιχνιδιών  και εσωτερικές και εξωτερικές πρακτικές .Όλα αυτά υπάρχουν σ’ένα  βιβλίο που εξέδωσα το 2003 με τίτλο « το γέλιο η καλύτερη θεραπεία» το οποίο και θα επανεκδοθεί.

 

Πως αλλάζει τη χημεία του σώματος μας το γέλιο;

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γελάμε και ο κυρίαρχος μηχανισμός είναι το γέλιο που προκύπτει από μια σχέση ανωτερότητας π.χ. όταν βλέπουμε τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφο συνηθίζεται οι ηθοποιοί να κάνουν μια βλακεία και ο θεατής να γελάει. Αυτό σημαίνει ότι υποσυνείδητα μέσα του ο θεατής  λέει « εγω δεν θα έκανα αυτή τη βλακεία» και έτσι αισθάνεται ανώτερος. Αυτό το γέλιο της ανωτερότητας εμπεριέχει ένα είδος μοχθηρίας. Στις δικές μου πρακτικές αυτό το γέλιο δεν μου πάει, με ενδιαφέρει το γέλιο που έχει σχέση με την αγάπη, την καλοσύνη , την καρδία μας. Το σύνθημα μπορεί να είναι γέλα καρδιά μου, γέλα. Γελάω με ενσυναίσθηση όπως όταν μπαίνει κάποιος στη θέση του άλλου. Το χιούμορ της ματιάς μου επιτρέπει να διαβάζω το βιβλίο της πραγματικότητας με καλοσύνη και συμπόνια. Ετσι ενεργοποιώντας τη σχέση μου με το εσωτερικό παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας, πιάνω επαφή με το γάργαρο ποταμάκι της ενέργειας και της ζωής. Όταν λοιπόν γελάω έτσι ενεργοποιούνται  εσωτερικές βιοχημικές αλλαγές, η κυριότερη είναι η ενεργοποίηση του συστήματος των ενδογενών οπιοειδών{ ενδορφίνες, εγκεφαλίνες]. Η ενεργοποίηση αυτή των ουσιών αυτών μας συνδέει με τη χαρά μας, με τη χαρά και την απόλαυση που έχουμε μέσα μας και περιμένει από εμας την αφορμή και το εναρκτήριο λάκτισμα.

 

 

Τι σημαίνει φροντίζω τον εαυτό μου;

 

Διαρκώς μέσα μας συνομιλούν οι δυνάμεις της φθοράς με τις δυνάμεις της αναζωογόνησης, έτσι για να μην πάρει το πάνω χέρι η αρρώστια [α στερητικό  και ρώμη] και η ασθένεια[ α στερητικό και σθένος] χρειάζεται εμείς να φροντίζουμε τις δυνάμεις  της αναζωογόνησης. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους της απλής λογικής. Δεν χρειάζεται να έχω πανεπιστημιακές γνώσεις για να καταλάβω ότι το να κοιμάμαι καλά, το να κινούμε, το να κολυμπάω, το να αποφεύγω την σκουπιδοφαγία είναι τα στοιχειώδη της απλής λογικής, της αυτοαγάπης και της αυτοφροντίδας. Πολλές φορές με ρωτάνε τι να τρώω και απαντώ, ο άνθρωπος τρώει πολλά και από πολλές κατευθύνσεις, τρώει το σώμα του, ο νους του, τα συναισθήματα του. Τρώει εικόνες, τρώει ακούσματα, τρώει μυρουδίες, τρώει αγγίγματα, πάσης φύσεως ερεθίσματα. Ο υγιής τρόπος του τρώγειν έχει άμεσα να κάνει με ένα καλό αφομοιωτικό σύστημα. Όμως ας έλθουμε στο πιο χειροπιαστό φαγητό. Θα έλεγα ότι ο πιο απλός μπούσουλας τι να φάω είναι η απλή λογική και αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης « το φαγητό σου είναι το φάρμακό σου» και επίσης ότι η δόση κάνει το φαρμάκι δηλητήριο. Έτσι η απλή λογική λέει να μην τρως γλυκά,παστά, αλλαντικά, τσιγαριστά, καμένα λάδια και πολλά άλλα. Όμως το να φάω λίγο απ’όλα αυτά που προανέφερα δεν χάθηκε και ο κόσμος.

 

Τι μας λέει το σώμα μας όταν πονάει;

 

O οργανισμός μας είναι φτιαγμένος από την φύση του να ενεργοποιεί διάφορα καμπανάκια που μας προειδοποιούν ότι εδώ κάτι τρέχει και θέλω να ασχοληθείς μαζί μου. Ένα τέτοιο καμπανάκι είναι ο πόνος. Η λέξη πόνος προέρχεται από το ρήμα πένομαι που σημαίνει έχω έλλειψη δηλ. πενία= φτώχεια. Άρα όταν πονάω κάτι μου λείπει για να έρθω στα φυσιολογικά μου και αυτό που μου λείπει είναι το ζητούμενο μιας ιατρικής διάγνωσης . Πριν κάνω οτιδήποτε θα πρέπει να ξέρω ποια είναι η αιτία του πόνου και ανάλογα  την αιτία θα είναι ανάλογη και η δράση μας. Εάν π.χ. έχω αυχενικό σύνδρομο με άλατα και οστεόφυτα παρκαρισμένα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης  η ενεργοποίηση των ενδογενών οπιοειδών μέσα μου, όταν γελάω και νιώθω ευτυχισμένος- ευχαριστημένος , έχει παυσίπονη δράση.  Είναι όπως η μορφίνη που παράγεται από το όπιο δηλ. μέσα μας όταν γελάμε έχουμε τις δικές μας ασπιρίνες.  Κάτι που αξίζει να θυμόμαστε λοιπόν και να κάνουμε συχνά είναι να « ακούμε» το σώμα μας με αγάπη και καλοσύνη και να το σεβόμαστε.

 

Η αρρώστια υπάρχει στο σώμα ή στις πεποιθήσεις και την συναισθηματική μας κατάσταση;

H αρρώστια δηλ. η εξασθένιση μπαίνει από παντού, όπως λέει και το τραγούδι η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι. Η ομίχλη μπορεί να μπει από παντού στο σπίτι. Στο χέρι μας είναι να ενεργοποιήσουμε τις καταστάσεις που μας ενδυναμώνουν και έτσι να πριμοδοτούμε την πρόληψη και την υγεία μας. Έτσι η εξασθένηση μπορεί να προέρχεται από τον τρόπο που σκέφτομαι και τα περιοριστικά πιστεύω που κουβαλάω. Εάν νιώθω σαν σφυρί, εύκολα ότι βλέπω μπροστά μου θα το νομίζω για πρόκα και θα το κοπανάω. Κάθε άνθρωπος στο πλανήτη γη, έχει τη δική του ιδιωτική λογική, δηλ. ένα δικό του μεταφραστικό σύστημα για να αντιλαμβάνεται τα πάσης φύσεως  ερεθίσματα που περνάνε από το περιβάλλον του[ οπτικά, ακουστικά, απτικά κ.α.]. Εκει που χάνουμε τη μπάλα στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι επειδή ο καθένας μεταφράζει αλλιώς τα ερεθίσματα που παίρνει. Έτσι οι άνθρωποι μεταξύ μας χανόμαστε στην  μετάφραση, καθότι ο καθένας έχει το δικό του τρόπο που μεταφράζει στην εσωτερική του αντίληψη. Όταν εγώ π.χ. εκπέμπω ένα σήμα Α και εσείς το αντιλαμβάνεται ως β λόγω της δικής ιδιωτικής λογικής, εάν δεν έχετε την εξυπνάδα να με ρωτήσετε όταν λες α τι εννοείς; μπορεί κάλλιστα να αρχίσει ένας τσακωμός. Ένας τσακωμός για να μην αρρωστήσετε από τον θυμό σας που δεν τον εκφράζετε ή τον παράλογο θυμό, είναι σημαντικό να ρωτάς τον άλλο τι εννοείς; και ξανά τι εννοείς; Χρειάζεται να βγούμε από το σύμπαν της ιδιωτικής  λογικής με μια έξυπνη και ρεαλιστική διαχείριση των εργαλείων  που έχουμε ως άνθρωποι . Αυτό είναι μικρό παράδειγμα για το πώς μπορούν οι αντιλήψεις –σκέψεις και των εξ αυτών απορρέοντα συναισθήματα να μας  μπλοκάρουν, να μας φτωχαίνουν και να μας οδηγούν στην εξασθένηση. Στο πρόγραμμα της Ελληνικής Κλινικής γέλιου έχουμε σαν στόχο να στήνουμε μια παιδική χαρά που επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις δυσλειτουργίες  της ιδιωτικής μας λογικής και να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις στην σκακιέρα της επικοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στα αρχαία Ελληνικά  ιδιώτης ελέγετο ο βλάξ και ιδιωτεία  η βλακεία.

 

Δηλαδή γιατρέ η αρρώστια είναι ένα δώρο;

 

Eίναι ένα δώρο άδωρον που έχει μέσα του το αντίδωρο όπως γίνεται και στην εκκλησία. Μπορεί λοιπόν ένα πρόβλημα υγείας να με κάνει να αναθεωρήσω τον τρόπο της ζωής μου και τον τρόπο της σκέψης μου. Το μεγαλύτερο δώρο και ο μεγαλύτερος γιατρός  είναι ο τρόπος ζωής μας . Έτσι όταν έχω ένα πρόβλημα που με οδηγεί στο χειρουργείο και αφαιρώ π.χ. την χοληδόχο κύστη μου γιατί είχε πέτρες, είναι σημαντικό να ξέρω οτι πρέπει να αναθεωρήσω και κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής μου. Όταν π.χ. άναψε ένα κόκκινο λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου μου αυτό κάτι σημαίνει. Δεν θα χειρουργηθεί το καντράν και θα αφαιρέσω το λαμπάκι χωρίς να ασχοληθώ με τις αιτίες που κάνουν το λαμπάκι να ανάβει. Για την ψυχοσωματική ιατρική ο χρόνια ανέκφραστος θυμός εύκολα κάνει δυσλειτουργίες στο συκώτι μας και την χοληδόχο κύστη. Το συμπέρασμα είναι άκου το σώμα σου.

 

 

Ελληνίδα μάνα

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *