Συνέντευξη με την Ακτιβιστική Ροή Κορίνθου

Οι άνθρωποι είμαστε τόσο αλαζόνες που θεωρούμε ότι αυτός ο πλανήτης μας ανήκει αποκλειστικά, και ότι μόνο το δικό μας είδος είναι σημαντικό. Δυσκολευόμαστε να δεχτούμε ότι υπάρχουν και άλλα μάτια που κοιτάζουν αυτόν τον κόσμο, ότι η γη ανήκει και σε εκατομμύρια άλλα είδη ζώων και ότι για όλους η επιβίωση είναι ένας συνεχής αγώνας. Ο άνθρωπος εξημέρωσε τον σκύλο και την γάτα πριν περίπου 15000 χρόνια, τα κατέστησε κατοικίδια, αδύναμα και εξαρτημένα. Τα κίνητρα του χρησιμοθηρικά. Όταν δεν τα χρειάζεται, τα εγκαταλείπει. Και αυτή η εγκατάλειψη, η απελπισία υπάρχει στα μάτια όλων των αδέσποτων ζώων.

Μια ομάδα νέων ανθρώπων τον Μάρτιο του 2011 συνέστησαν τον σύλλογο «ΡΟΗ» ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά  και ζωοφιλικά. Συνάντησα την φιλοζωική τους ομάδα. Είναι οι άνθρωποι που καθημερινά προσφέρουν φροντίδα σε κακοποιημένα, τραυματισμένα, πεινασμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα.

Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε την περίθαλψη των ζώων ;

Μπολάνου Κασσιανή – Η αφορμή για να ξεκινήσουμε την περίθαλψη δόθηκε σε μια παρέα λίγων ατόμων όπου όλοι είχαμε ένα κοινό χαρακτηριστικό, την αγάπη μας για τα ζώα. Αυτή η αγάπη ήταν η κινητήριος δύναμη.

Λαμπρινού Κωνσταντίνα – Στην Ελλάδα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εγκατάλειψης των οικόσιτων ζώων. Η Κόρινθος δεν αποτελεί εξαίρεση. Καθημερινά βρίσκεις στον δρόμο σου ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν κακοποιηθεί και χρειάζονται περίθαλψη. Τα αδέσποτα ζώα προέρχονται 70% από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Κάποιος λοιπόν πρέπει να τα φροντίσει.

Σκλαβή Αφρόχαρις- Εφόσον οι δημόσιες αρχές δεν τηρούν τους νόμους για την περίθαλψη των ζώων, η αγάπη μου για τα ζώα και το ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, με οδήγησε στο να ασχοληθώ εθελοντικά με την περίθαλψή τους.

Η φροντίδα που παρέχετε στα ζώα πόσο άλλαξε την ζωή σας και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο.

Μπολάνου Κασσιανή- Η παρουσία των μικρών φίλων μας στη καθημερινοτητά μας, όπως και η φροντίδα τους, σαφώς έχει ανατρέψει τον τρόπο ζωής μας, όμως παίρνουμε όλοι μια γλυκιά ανταμοιβή μέσα από τα βλέμματα τους και μας κάνει να προσπαθούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια.

Λαμπρινού Κωνσταντίνα- Η καθημερινή επαφή με τα ζώα μας έκανε να μάθουμε πως σκέφτονται, πως αντιδρούν, πως αισθάνονται. Η μοναδική διαφορά με τον άνθρωπο είναι ότι εκείνα αρκούνται στις βασικές ανάγκες και δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περισσότερα. Κοντά τους μαθαίνεις να σέβεσαι τη φύση πολύ περισσότερο από πριν.

Σκλαβή Αφρόχαρις – Η φροντίδα τους είναι κάτι που με κάνει ευτυχισμένη αλλά και ταυτόχρονα είναι ψυχοφθόρο όταν βλέπεις ένα ζώο να βασανίζεται, γιατί και αυτά πονάνε και αισθάνονται όπως και εμείς. Περισσότερο μου έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να αλλάζω στους υπόλοιπους ανθρώπους την αντίληψη τους για τον κόσμο, τα ζώα και τη φύση. Η ζωή μου είναι πιο γεμάτη, έτσι οδηγήθηκα στον εθελοντισμό.

Τι προσφέρουν σε εσάς τα ζώα;

Μπολάνου Κασσιανή – Τα ζώα μας προσφέρουν τη συναισθηματική κάλυψη που όλοι οι άνθρωποι αναζητούν στον σύγχρονο κόσμο. Τα αισθήματα της συλλογικότητας, του αλτρουισμού και της ανιδιοτέλειας αναδύονται από μέσα μας, κάνοντας μας λιγότερο ατομιστές.

Λαμπρινού Κωνσταντίνα- Τα ζώα, είτε είναι οικόσιτα είτε όχι, μου προσφέρουν μια αίσθηση που έχει χάσει ο άνθρωπος σήμερα, ότι είμαστε κομμάτι της φύσης και όχι η φύση κομμάτι δικό μας.

Σκλαβή Αφρόχαρις- Καθαρή, αγνή αγάπη, ασφάλεια, ζεστασιά. Με κάνουν πάντα να ξεχνάω τα προβλήματά μου. Μου δίνουν να καταλάβω πόσο σκληρή είναι η ανθρωπότητα και μου χαρίζουν λίγο από το ένστικτό τους για να αντιλαμβάνομαι τη ζωή κάπως πιο καθαρά και απλά. Ζώα ίσον ζωή.

Γιατί πιστεύετε ότι ο άνθρωπος φέρεται με τόση βιαιότητα στα ζώα;

Μπολάνου Κασσιανή- Το διαταραγμένο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον οδηγούν στην έξαρση της βίας ενάντια στα ζώα. Τέτοια άτομα συνήθως ξεσπούν λόγω κόμπλεξ στα ζώα που είναι ανυπεράσπιστα και δεν μπορούν να τα καταγγείλουν, γιατί αν τα ζώα είχαν μιλιά θα εξιστορούσαν τρομερά περιστατικά.

Λαμπρινού Κωνσταντίνα – Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που δείχνουν βιαιότητα στα ζώα έχουν πολλές πιθανότητες στο μέλλον να δείξουν βία και σε συνανθρώπους τους. Η βία εναντίον των ζώων δεν τιμωρείται, οπότε είναι το πιο εύκολο ξέσπασμα μιας διαταραγμένης προσωπικότητας.

Σκλαβή Αφρόχαρις- Ο άνθρωπος έχει σαν βασικό ένστικτο την επιβολή του σε κάθε τι αδύναμο και καταφεύγει στην επιβολή δια της βίας.

«Θα προτιμούσα να κατάγομαι από εκείνο τον ηρωικό γέρο-μπαμπουίνο που ροβολώντας την βουνοπλαγιά απέσπασε το νεαρό του φίλο από μια αγέλη έκπληκτων σκύλων, παρά από ένα άγριο που χαίρεται να βασανίζει τους εχθρούς του, προσφέρει αιματηρές θυσίες, ασκεί παιδοκτονία χωρίς ενοχές, μεταχειρίζεται τις γυναίκες του σαν σκλάβες, στερείται κάθε σεμνότητας και καταδιώκεται από χονδροειδέστατες δεισιδαιμονίες».

Δαρβίνος

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *