Συνέντευξη με το Ηράκλειτο

untitled Δημ.- Σας αποκαλούν σκοτεινό και αινιγματικό στοχαστή, ίσως γιατί είναι δύσκολο κάποιος να κατανοήσει την σκέψη σας. Ο Σωκράτης είχε πει για σας «όσα κατάλαβα είναι σπουδαία, κι όσα δεν κατάλαβα είναι επίσης σπουδαία, μόνο που χρειάζεται σχεδόν να είναι κάποιος κολυμβητής από την Δήλο».

 Ηράκλειτος- Είστε πολύ φλύαρη, έχετε κάτι σημαντικό να ρωτήσετε;

 Δημ.-Τι έχετε να πείτε για την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

 Ηράκλειτος- Ο πόλεμος είναι ο πατέρας όλων, είναι το αναπότρεπτο πεπρωμένο του κόσμου. Ο νόμος της φύσης είναι ότι όλα τα πράγματα βρίσκονται σε σύγκρουση, η οποία είναι ουσιώδης για την ζωή και επομένως καλή. Εκείνο που οδηγεί στη γέννηση ονομάζεται πόλεμος και έρις και εκείνο που οδηγεί στην ανάφλεξη, ομόνοια και ειρήνη. Κάθε καταστροφή μπορεί να γίνει μια δημιουργική γέννηση. Αν είσαι έτοιμος να πεθάνεις, μπορεί να ξαναγεννηθείς.

 Δημ.- Η γνώση βοηθά τον άνθρωπο να κατανοήσει τον κόσμο;

 Ηράκλειτος- Ο άνθρωπος γνωρίζει υπερβολικά πολλά. Η πολυμάθεια δεν μας βοηθά στην κατανόηση. Η πολυμάθεια δεν διδάσκει να σκέφτεσαι.  Οι αισθήσεις παρουσιάζουν έναν διαφορετικό κόσμο στον καθένα. Κοίταξε μέσα σου και θα βρεις τον λόγο δηλαδή την αλήθεια που είναι κοινή για όλα τα πράγματα.

 Τι είναι σοφία ;

 Ηράκλειτος- Σοφία είναι το να λες την αλήθεια και να πράττεις σύμφωνα με την φύση σου, ακούγοντάς την. Η φύση δεν πρέπει να νικάται. Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να συμβαίνει, ο άνθρωπος πρέπει να νικάει αυτό που τον απομακρύνει από την αληθινή φύση. Γίνε αυτός που είσαι.

 Τι σημαίνει φιλοσοφώ;

 Ηράκλειτος- Σημαίνει μαθαίνω να ζω και να πεθαίνω.

 Τι είναι η αρρώστια;

 Ηράκλειτος- Είναι μια ρήξη της αρμονίας που συγκρατεί δεμένα τα αντίθετα. Η αρρώστια σπάζει την ενότητα του καλού και του κακού κάνοντας να υπερισχύσει το κακό.

 Δημ.- Η ψυχή πεθαίνει;

 Ηράκλειτος- Η ψυχή είναι άφθαρτη, γιατί όταν εγκαταλείπει το σώμα επιστρέφει στην ψυχή του σύμπαντος με την οποία είναι ομογενής.

 Δημ.- Ο λόγος σας είναι λιτός και ποιητικός σαν την αρχαϊκή τέχνη, γεμάτος εικόνες. Στοχάζεστε για όλα μέσα από ένα πρίσμα συμπαντικό. Δεν προσπαθείτε να μας παρηγορήσετε για το μοιραίο τέρμα του ταξιδιού μας αλλά γκρεμίζετε τις αυταπάτες μας. Το ποτάμι κυλά όπως η ζωή και η ζωή είναι αστείρευτη όπως και το ποτάμι. Αλλάζει συνεχώς και δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε για δεύτερη φορά την ίδια στιγμή γιατί και εμείς αλλάζουμε. Κυλάμε όπως ένα ποτάμι και σβήνουμε όπως σβήνει σιγά – σιγά μια φλόγα, στο κύλισμα του χρόνου που είναι ενότητα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Κατάλαβα καλά;

 Ηράκλειτος- Είστε αφελής, νομίζετε ότι μπορείτε να γράψετε σε λίγες γραμμές τους στοχασμούς μιας ζωής. Φευ.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *