Ένα όραμα ζωής για τα παιδιά Ρομά μακριά από την κουλτούρα του περιθωρίου

Ένα νέο όραμα ζωής για τα παιδιά Ρομά μακριά από την κουλτούρα του περιθωρίου

Το σχολείο- γκέτο μέσα στον καταυλισμό των Ρομά στο Ζευγολατιό Κορινθίας βανδαλίστηκε.
Δημοκρατική μάθηση σε μια κοινωνία είναι η ένταξη των αποκλεισμένων, η συμμετοχή τους πλήρως στην κοινωνία που σημαίνει οτι μαθαίνουμε να ζούμε και να δημιουργούμε μαζί. Η Δημοκρατία δεν δημιουργεί γκέτο, δεν τροφοδοτεί τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανισότητα,δεν δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις και βίαιες αντιδράσεις και το σχολείο καλλιεργεί τις αξίες της πολιτισμικής πολυφωνίας,την ευαισθησία στην ισότητα,την αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα της συνεργασίας.

Το δικαίωμα των μαθητών Ρομά για μια ζωή με αξιοπρέπεια
Όσοι συζητούν με τα παιδιά Ρομά φιλικά συναισθάνονται τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Η γκετοποίηση της ζωής τους αυτί που κάνει είναι να τους αφαιρεί την αξιοπρέπεια τους , το δικαίωμα τους να συμμετέχουν στην κοινωνική ισότιμα και να διευρύνουν την αίσθηση της κοινότητας πέρα από την οικογένεια τους και τον καταυλισμό και αυτό ενισχύει το δικαίωμα τους να οραματίζονται ένα διαφορετικό μέλλον.
Γιατί το σημαντικό στην διαδικασία της εκπαίδευσης είναι οι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να ξαναμαθαίνουν , να αλλάζουν ,να οραματίζονται, να διαμορφώνουν την ιστορία τους.
Κάθε σκέψη οφείλει να είναι επαναστατική δηλαδή να είναι μια αντίσταση στην αδικία, στην αδιαφορία, και να ενσταλάζει το ιδεώδες της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης στο πνεύμα των ανθρώπων.

YOU MAY ALSO LIKE