Σωκράτης ΖΕΝ

Σωκράτης    –   ΖΕΝ

Ο Σωκράτης όπως τον γνωρίσαμε κυρίως μεσα από τα γραπτά του Πλάτωνα ουσιαστικά μας παρακινεί να κάνουμε κάτι που έκανε συνεχώς και ο ίδιος, δηλαδή διαρκή αμφισβήτηση των απόψεων μας καθώς αμφισβητούμε ταυτόχρονα τις απόψεις των άλλων ώστε να συνειδητοποιήσουμε εν τέλει την άγνοια της άγνοιας μας. Γι’αυτό και ο Σωκράτης ποτέ δεν ίδρυσε σχολή ούτε άφησε άμεσα κάποια διδασκαλία, γιατί συνεχώς αναζητούσε την αλήθεια μέσα από την συζητητική τέχνη του διαλόγου με τους άλλους.

Στην άλλη άκρη της Γης στην Ιαπωνία η ΖΕΝ παράδοση προτρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο τίποτα. Το ΖΕΝ υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένος ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την φύση και τον άνθρωπο, όλα είναι απατηλές υποθέσεις, γιατί ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα είναι βαθιά εγωκεντρικός και μονόπλευρος. Τα προβλήματα μας δείχνουν τις εγωκεντρικές ιδέες και απόψεις μας και την μονόπλευρη οπτική που έχουμε.

Η πραγματική ζωή είναι πέρα από την σκέψη μας, βρίσκεται στην ιδέα της κενότητας, στην κενότητα των πραγμάτων όπου τίποτα δεν είναι στέρεο, σταθερό και μόνιμο. Οτιδήποτε βλέπουμε είναι μέρος της κενότητας, γιατί τα πάντα είναι μια ρευστή αλλαγή και κάθε τι είναι προσωρινό, φευγαλέο και υπάρχει μόνο για μια στιγμή.

Η δυτική κουλτούρα ήταν και είναι εναρμονισμένη με την ινδική, την κινέζικη, την γιαπωνέζικη, την αφρικάνικη, την αμερικάνικη, η ανθρώπινη σκέψη από διαφορετικά μέρη της Γης συγκλίνει και συγχρονίζεται σε ρυθμούς παγκόσμιους αναδεικνύοντας την ενότητα των πολιτισμών, την οικουμενικότητα των πολιτισμών.zenσωκτρα

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *