Οι ανασκαφές στην Αρχαία Τενέα στο Χιλιομόδι Κορινθίας
Το σωματείο φίλοι της Αρχαίας Τενέας διοργάνωσε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου στις 24 Απριλίου 2024 για τις ανασκαφές στην Αρχαία Τενέα.
Την παρουσίαση έκαναν η αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα, η αρχαιολόγος Βιβή Ευαγγελογλου,ο νομισματολόγος Κώστας Λαγός και η φιλόλογος Μαίρη Χάψα υπεύθυνη για τις εκπαιδευτικές δράσεις.
Το παρελθόν της Κορινθίας
Το 1984 στην θέση Καμαρέτα – Φανερωμένη εντοπίστηκε μια σαρκοφάγος η οποία περιείχε πλούσια κτερίσματα.
Η συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 2013 με διεπιστημονική συνεργασία η οποία αποκάλυψε την διαχρονική χρήση του χώρου απο τους προιστορικούς χρόνους την εποχή του χαλκού και συνεχίστηκε μέχρι τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους.
Τα ευρήματα είναι πάρα πολλά καθώς με την ανασκαφή έχει αποκαλυφθεί ο πυρήνας της πόλης με προιστορικό οικισμό, μεγαλοπρεπή κτίρια από την αρχαική περίοδο , ρωμαικά λουτρά,ευρήματα των ελληνιστικών χρόνων.
Το 2018 αποκαλύφθηκαν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια,λουτρά,καταστήματα , ταφικά μνημεία,εργαστήρια, οικίες,δρόμοι, χώοι εμπορικής δραστηριότητας,πληθώρα σπάνιων υστερορωμαικών νομισμάτων μεταξύ των οποίων και 30 χρυσών νομισμάτων και χρυσού δαχτυλιδιού του 6ου αιώνα μ.Χ. και λατρευτικός χώρος αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
Η Τενέα είχε επικοινωνία και είχε αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες με την Μ.Ασία.
Από την αρχαία Τενέα περνούσε και το Αδριάνειο υδραγωγείο.
Σε συνεργασία με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις το 2022-2023 στον αρχαιολογικό χώρο και συμμετείχαν 1000 μαθητές και μαθήτριες.