Ωροσκόπια και προβλέψεις

 

%ce%ba%ce%bf%ce%b9

Οι αρχαίοι γεωργοί και ναυτικοί χρησιμοποιούσαν τους αστερισμούς για την σπορά, τον θερισμό και για τον προσανατολισμό τους. Σήμερα όμως οι άνθρωποι προσφεύγουν στις προβλέψεις γιατί ουσιαστικά έχουν ανάγκη από μια καθοδήγηση για τα προβλήματα της ζωής τους. Οι προβλέψεις που στηρίζονται στην άποψη ότι οι κινήσεις των μακρινών πλανητών καθορίζουν την προσωπική μας εξέλιξη ή ότι οι εκλείψεις είναι προάγγελοι κακών, μόνο φόβο προκαλούν, μοιρολατρία και παθητικότητα.

Έχει ο άνθρωπος ελεύθερη βούληση;

Έχει όρια η βουλητική του ικανότητα;

Είναι ο άνθρωπος παντοδύναμος;

Φανταστείτε ένα ιστιοφόρο μεσοπέλαγα και ενώ αρμενίζει με ευνοικό άνεμο ξαφνικά αρχίζουν να φυσούν δυνατοί άνεμοι, ο καπετάνιος έχει επιλογές ή να ανεβάσει πανιά ή να κατεβάσει πανιά ή να ρίξει άγκυρα ,η να αναζητήσει λιμάνι. Ο άνεμος λοιπόν είναι μια δύναμη που υπερβαίνει τον άνθρωπο, όμως  ο άνθρωπος παρ’όλες  τις συνθήκες διατηρεί την ελεύθερη βούληση του να επιλέξει το μεγαλύτερο όφελος για εκείνον και το σκαρί του.

Η βουλητική ικανότητα του ανθρώπου είναι εκείνη που καθορίζει αν θα είναι η ζωή του ένα συναρπαστικό ταξίδι ή ένα ναυάγιο γιατί εκείνος επιλέγει τι θα αντλήσει απ’οσα του φέρνει η ζωή στο διάβα του.

 

 

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *