Φως στη μυστική ζωή των φυτών

Γνωρίζουμε ότι στα φυτά οφείλεται η πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα χάρη στην οποία αναπτύχθηκαν η ζωή και ο άνθρωπος. Και εμείς οι άνθρωποι εισπνέουμε ότι εκπνέουν τα φυτά και τα φυτά εισπνέουν ότι εκπνέουμε εμείς , τι θαυμαστή συνεργασία και αμοιβαιότητα. Οι επιστήμονες μας αποκαλύπτουν τις επικοινωνιακές ικανότητες των φυτών και την αλληλεπίδραση τους μαζί μας και το περιβάλλον τους.

                 Τα φυτά  επικοινωνούν μεταξύ τους

μνη

Αφρικάνος βιολόγος  αποκάλυψε ότι ακακίες είχαν φονεύσει 3000 χιλιάδες αντιλόπες. Πως έγινε αυτό; Οι ακακίες για να προστατεύσουν την αποικία τους άρχισαν να παράγουν περισσότερες τανίνες οι οποίες κατέστησαν τα φύλλα τους τοξικά και θανατηφόρα για τις αντιλόπες. Ο  βιολόγοςκατέγραψε και κάτι άλλο εξαιρετικά εντυπωσιακό, οι πληγωμένες και μισοφαγωμένες ακακίες παρήγαν ένα αέριο που προειδοποιούσε τις άλλες ακακίες για τον ερχομό των αντιλοπών ώστε να προετοιμάσουν το αμυντικό τους σύστημα.

                    Τα φυτά προκαλούν Τη βροχή

Οι έρευνες  βιολόγων έδειξαν ότι η δημιουργία σύννεφων δεν είναι πάντα αποτέλεσμα της υγρασίας μέσα στην ατμόσφαιρα αλλά προκαλούνται και από τα φυτά. Αυτή είναι μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία γιατί όπως υποστηρίζουν οι βιολόγοι κάθε φυτό εκπέμπει το δικό του άρωμα, το δικό του μήνυμα για να προκαλέσει την βροχή. Αυτή η βιοχημική επικοινωνία των φυτών είναι πολύ πολύπλοκη και μυστηριώδης.

              Τα φυτά έχουν εγκέφαλο

ποι

Βιολόγος  το 2005 χρησιμοποίησε τον όρο φυτική νευρολογία. Τα φυτά έχουν μνήμη, παίρνουν αποφάσεις, δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους παρόλο που δεν έχουν εγκέφαλο όπως τα ζώα. Πως συμβαίνει αυτό; Τα φυτά είναι ικανά να παράγουν και να εκπέμπουν σήματα ηλεκτρικά, αυτό είναι ένα είδος διάχυτου εγκέφαλου.  Βιολόγοι  το 2013 υποστήριξαν ότι η ρίζα των φυτών είναι το πο σημαντικό όργανο τους, ελέγχει την βαρύτητα, το φωτισμό, την υγρασία, το οξυγόνο και τους θρεπτικούς οργανισμούς, είναι το επιτελικό κέντρο του φυτού.

Προειδοποιούν για Σεισμό

Ερευνητές στην Ιαπωνία έχουν παρατηρήσει ότι 3-4 μέρες πριν την εκδήλωση του σεισμού υπάρχει μία έντονη και στη ασυνήθιστη ηλεκτρική δράση των δένδρων η οποία δυναμώνει καθώς πλησιάζει η μέρα της εκδήλωσης του σεισμού. Οι επιστήμονες όμως δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τον μηχανισμό που θα τους επιτρέπει να εντοπίζουν το επίκεντρο του σεισμού.

         Έχουν εκπληκτικές Αισθητηριακές ικανότητες

indexiop

Το  είδος desmodium gyrans είναι ευαίσθητο στην μουσική, είναι το φυτό που χορεύει όταν ακούει μουσική

 

Πανεπιστημιακός βιολόγος  στην εργασία του « τα φυτά και οι αισθήσεις τους» γράφει ότι τα φυτά μας βλέπουν, γνωρίζουν εάν φοράμε πουκάμισο μπλε ή κόκκινο, εάν έχετε βάψει το σπίτι σας ή εάν έχετε μετακινήσει τις γλάστρες από την μια μεριά του σαλονιού στην άλλη. Δεν έχουν μάτια και όμως βλέπουν, δεν έχουν μύτη και όμως μυρίζουν, δεν έχουν αυτιά και όμως αντιδρούν στον ήχο. Το είδος mimosa pudica  είναι ένα είδος φυτού που αντιδρά όταν την αγγίζουν κλείνοντας τα φύλλα της. Το  είδος desmodium gyrans είναι ευαίσθητο στην μουσική, είναι το φυτό που χορεύει όταν ακούει μουσική, γίνεται σαν μια μπαλαρίνα .  Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι τα φυτά που ακούνε κλασσική μουσική ή τζαζ μεγαλώνουν γρηγορότερα, τα φυτά έχουν εκλεπτυσμένα γούστα, έχουν αντίληψη του εαυτού τους και του περιβάλλοντός τους.

Αυτές οι επιστημονικές έρευνες  αποκαλύπτουν την αλληλεπίδραση του κόσμου των φυτών με τον κόσμο των ανθρώπων, δύο κόσμοι αλληλεπιδρούν και συνδέονται. Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη απ’οσο την αντιλαμβανόμαστε, έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη.

 

 

 

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *