Ταξίδι στην Πιερία

Σιδηροδρομικός σταθμός  Κατερίνης

Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον σταθμό της Κατερίνης  είναι τα πλατάνια του. Τα δένδρα αυτά έχουν ενσωματωθεί στην ανθρώπινη κατασκευή  με σεβασμό γιατί είναι κομμάτια της ιστορίας του τόπου και με τον τρόπο τους την αφηγούνται.

Ολυμπος ο πολυσήμαντος

Ταξίδι στην Πιερία

Πρόσφατα είχα πάλι τη ευκαιρία να βρεθώ στον Όλυμπο φιλοξενούμενη μαζί με άλλους δημοσιογράφους απ’ολη την Ελλάδα από το εμπορικό επιμελητήριο Πιερίας. Ήταν μια φιλοξενία γνωριμίας της κοινωνικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής ζωής της Πιερίας.

Η Πιερία είναι ταυτισμένη και συνδεδεμένη με τον Όλυμπο, όλοι όταν ακούμε Πιερία το μυαλό μας αυτόματα πηγαίνει  στον Όλυμπο. Αυτό το βουνό είναι σημαντικό για όλους μας, είναι μια οικουμενική πολιτισμική αξία που μας εμπνέει και μας πλουτίζει. Στις βουνοκορφές βιώνουμε υπερβατικά συναισθήματα, βάζουμε τα πράγματα σε τάξη μέσα μας όπου το μεγάλο γίνεται μικρό , το λίγο γίνεται πολύ, το σημαντικό γίνεται ασήμαντο . Αυτοί είναι οι κρυμμένοι θησαυροί του Ολύμπου, ένα ψυχολογικό καταφύγιο για κάθε επισκέπτη. Πέρα από αυτό είναι φανερό ότι από αυτό το βουνό ρέουν όλα τα καλά για την Πιερία καθώς από παλιά μέχρι σήμερα έχει επηρεάσει και καθορίσει κάθε δραστηριότητα  και βέβαια και τη οικονομία του τόπου. Ουσιαστικά ο Όλυμπος έχει διαμορφώσει την πολιτισμική και οικονομική ταυτότητα της Πιερίας.

Το εμπορικό επιμελητήριο Πιερίας φρόντισε να μας ξεναγήσει  σε σημαντικά μέρη .  Στους πρόποδες του Ολύμπου ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου  που προσφέρει στον επισκέπτη ένα μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο στην αρχαία ιστορία του τόπου  μαζί με την υπέροχη έκθεση γλυπτών του αρχαιολογικού μουσείου. Στη συνέχεια βρεθήκαμε  πάνω στον Όλυμπο στο μοναστήρι που ίδρυσε ο όσιος  Διονύσιος  το 1452. Είναι ένα ιερό προσκύνημα, μία διαρκής αξία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και μια ευκαιρία για τον ταξιδιώτη να βιώσει μια άλλη εποχή και ταυτόχρονα  ως προσκυνητής να έχει μια εμπειρία εσωτερική που αλαφρύνει την ψυχή. Έχει ενδιαφέρον ότι ο μητροπολίτης  Κατερίνης ενθαρρύνει και στηρίζει τον προσκυνηματικό  τουρισμό δημιουργώντας γέφυρες  επικοινωνίας με κοινότητες χριστιανών από άλλες χώρες. Κατεβαίνοντας προς τα κάτω βρισκόμαστε στην παραλιακή Πιερία , μια μεγάλη αισθητική απόλαυση, η φύση και εδώ είναι γαλαντόμα. Η ξενοδοχειακή υποδομή  είναι αξιόλογη και οι υπηρεσίες που προσφέρουν εξαιρετική.

Η Κατερίνη είναι μια ζωντανή πόλη , το φαγητό εξαιρετικό, οι σεφ στην Πιερία δημιουργούν ευφάνταστα πιάτα εμπνευσμένοι από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και οι τοπικοί οίνοι είναι ενδιαφέροντες και αρκετές φορές εξαιρετικοί.

Μια αφρικάνικη παροιμία λέει « αν δεν σπούδασες, ταξίδεψε» και έχουν δίκιο οι αφρικάνοι, κάθε ταξίδι διευρύνει τη γνώση μας για την ζωή, την πλουτίζει και αυτή η γνώση μας συντροφεύει σ’ολόκληρη τη ζωή μας. Κράτησα πολλά μέσα μου από την Πιερία.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *