Συνέντευξη από τον Δαρβίνο

 

Δημ -Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

 ΔΑΡΒΙΝΟΣ-Δεν τα πήγαινα καλά στο σχολείο, με θεωρούσαν απρόκοπο και άταχτο μαθητή. Μου άρεσαν μόνο οι συλλογές φυτών, οστράκων, αυγών πουλιών, ορυκτών. Περπατούσα ώρες ατελείωτες στις όχθες ποταμών και λιμνών. Ο πατέρας μου κάποτε μου είχε πει  «το μόνο που θα καταφέρεις στη ζωή σου είναι να ντροπιάσεις τον εαυτό σου και όλη την οικογένειά σου».

 Δημ -Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή σας;

 ΔΑΡΒΙΝΟΣ-Μα βέβαια το ταξίδι μου με ιστιοφόρο Μπίγκλ, αυτό σφράγισε όλη τη σταδιοδρομία μου. Οφείλω στο ταξίδι αυτό την πρώτη πραγματική εκπαίδευση του νου μου.

 Δημ -Το πρώτο βιβλίο σας σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, το περιμένατε φαντάζομαι;

 ΔΑΡΒΙΝΟΣ-Βέβαια, ήμουν προετοιμασμένος, γι’ αυτό άλλωστε και συνέχισα το ερευνητικό μου έργο. Αντιλαμβάνομαι ότι το βιβλίο μου «η καταγωγή των ειδών» ανατρέπει παλαιές δοξασίες, όμως τίποτα δεν μπορεί να καταστείλει την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου για γνώση του κόσμου που τον περιβάλλει.

 Δημ – Στο δεύτερο βιβλίο σας «η καταγωγή του ανθρώπου και η σεξουαλική επιλογή» ασχολείστε με θέματα ηθικής και επιβίωσης.

 ΔΑΡΒΙΝΟΣ- Στον αγώνα για την επιβίωση δεν επιζούν μόνο εκείνοι που έχουν την ικανότητα να επιβάλλονται σε βάρος των άλλων, αλλά κυρίως επιζούν εκείνοι που είναι ενωμένοι και τους συνδέει ένα κοινό αίσθημα όπως π.χ. είναι η αλληλεγγύη.

 Δημ – Η επιστημονική έρευνα θα πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό; Συμφωνείτε;

 ΔΑΡΒΙΝΟΣ- Η έρευνα πρέπει να σέβεται την ζωή, να μην απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια και να μην περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αντίθετα οφείλει να  κάνει πιο ελεύθερους τους ανθρώπους και να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης τους.

 Δημ – Πρέπει να υπάρχουν όρια στην έρευνα;

 ΔΑΡΒΙΝΟΣ- Δεν υπάρχουν όρια στη γνώση. Αυτόν που πρέπει να φοβόμαστε δεν είναι ο φαινομενικά παντοδύναμος ερευνητής αλλά εκείνος που διψά για εξουσία και κυριαρχία.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *