Μόνοι αντιμέτωποι με το άπειρο

διαστημικός σταθμος2

Διεθνής Διαστημικός σταθμός

Η ανθρωπότητα για αιώνες ατένιζε και στρεφόταν στον ουρανό αφού σχεδόν όλα τα φυσικά φαινόμενα έδειχναν να προέρχονται από εκεί ψηλά. Από τον 20 αιώνα ο άνθρωπος αρχίζει να ταξιδεύει έξω από τα όρια της Γης. Η εξερεύνηση του διαστήματος έχει ξεκινήσει. Σήμερα γίνονται οι προετοιμασίες για τον εποικισμό της Σελήνης και του Άρη, οι διαστημικές πόλεις θα είναι η μεγάλη  μελλοντική διαστημική πρόκληση και αυτή η έμφυτη περιέργεια της ανθρώπινης φύσης να οδηγηθεί όλο και πιο βαθιά στο άγνωστο θα είναι πάντοτε ακατανίκητη.

Η εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας

Έχει ενδιαφέρον η αφήγηση ενός αστροναύτη όταν βρέθηκε για πρώτη φορά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, « η ζωή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης, υπάρχει η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ’έναν αντι – κόσμο, ότι έχεις περάσει μέσα από τον καθρέφτη των νόμων της φύσης. Αισθάνεσαι σαν να περπατάς με τα χέρια και το αίμα σου να μένει στάσιμο στις φλέβες σου. Η πρώτη φορά που δεν αισθάνεσαι τη βαρύτητα είναι πάντα δυσάρεστη αλλά έπειτα από λίγες μέρες η διαδικασία της προσαρμογής γίνεται λιγότερο δύσκολη. Όσο περισσότερο παραμένεις σ’αυτή την κατάσταση τόσο περισσότερο την συνηθίζεις».

Διάλεξη για τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό

Η ομάδα αστρονομίας της βιβλιοθήκης Κορίνθου προσκάλεσε την κ. Πηνελόπη Χρονοπούλου, μοριακό βιολόγο, για να μιλήσει για τα προγράμματα προετοιμασίας που γίνονται στον διαστημικό σταθμό με στόχο τον εποικισμό της Σελήνης και του Άρη.

Ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη έχει μήκος 110 μέτρα και 50 μέτρα πλάτος, ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.744 χιλιόμετρα ανα ώρα και κάνει περίπου 15 περιστροφές τη μέρα γύρω από την Γη και είναι ορατός.  Στο διαστημικό πρόγραμμα συμμετέχουν η Ευρώπη, η Ρωσία, η Αμερική ο Καναδας και το πλήρωμα αποτελείται από έξι άτομα.

Ο εφοδιασμός με τροφή γίνεται από τη Γη περιοδικά με διαστημικά φορτηγά – οχήματα, για την προσωπική υγιεινή τους το πλήρωμα χρησιμοποιεί υγρές πετσέτες, έχουν σύνδεση με ιντερνετ.

Τα πειραματικά προγράμματα του διαστημικού σταθμού περιλαμβάνουν έρευνες που μελετούν την επίδραση της διαστημικής ακτινοβολίας στους αστροναύτες  και οι οποίες έδειξαν ότι το εσωτερικό του σταθμού επηρεάζεται από την διαστημική ραδιενέργεια. Οι αστροναύτες παραπονιούνται ότι βλέπουν φωτεινές αναλαμπές, η δε εξέταση του DNA τους έδειξε βλάβες στα χρωμοσώματα όταν η παραμονή τους στο διάστημα ήταν μακρά.

Η έλλειψη βαρύτητας επιδρά και στο μυικό σύστημα προκαλώντας πτώση στη μυική δύναμη και απώλεια 1% ανα μήνα οστικής πυκνότητας στα οστά των αστροναυτών, γι’αυτό και κάνουν εντατική γυμναστική και παίρνουν φάρμακα για την οστεοπόρωση. Το καρδιαγγειακό τους σύστημα επηρεάζεται  και παρουσιάζουν καρδιακή ατροφία, γι’αυτό όταν επιστρέφουν στη Γη στην αρχή δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι. Έχουν παρατηρηθεί αλλαγές και στον εγκέφαλο τους, οι αξονικές τομογραφίες έχουν δείξει αλλαγές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, γι’αυτό και στο τέλος κάθε μέρας οι αστροναύτες κάνουν ψυχοκινητικά τεστ εγρήγορσης. Γίνονται επίσης πειράματα για τη συμπεριφορά των αστροναυτών και το άγχος τους, όλοι κρατούν καθημερινά ημερολόγιο.

Το 2024 αυτός ο διαστημικός σταθμός θα παροπλιστεί και υπάρχουν σχέδια να μπει καινούργιος σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η επιστήμη προχωρεί και τα μυστήρια παραμένουν.

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *