ΘΥΜΟΣ συνέντευξη με την Ειρήνη Σοφιανοπούλου

 Το να έρθουμε αντιμέτωποι με τον θυμό μας είναι ένα δώρο στον εαυτό μας. Η κ. Ειρήνη Σοφιανοπούλου ψυχολόγος και δημιουργός του Μουσείου Συναισθημάτων, μέσα απο την συνέντευξη της θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.συνεντευξη ΘΥΜΟΣ2

  1. Είναι ο θυμός ένα κακό συναίσθημα; Τι ενεργοποιεί μέσα μας;

Είναι  βοηθητικό να μην διαχωρίζουμε τα συναισθήματα σε καλά και κακά παρά μόνο σε ευχάριστα και δυσάρεστα ανάλογα πως τα νιώθουμε. Και αυτό γιατί όλα τα συναισθήματα είναι καλά καθώς μας προσφέρουν χρήσιμα μηνύματα από τα γεγονότα που βιώνουμε στο περιβάλλον μας και από τον τρόπο που τα επεξεργαζόμαστε.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που το νιώθουμε όλοι να μας δυσκολεύει στις σχέσεις μας ενώ ταυτόχρονα μας χαρίζει βοηθητικά μηνύματα για τα όρια και τις επιθυμίες μας.

Ο θυμός γεννιέται όταν νιώσουμε πως παραβιάζονται τα όρια μας. Οι βαθύτερες πηγές του μπορεί να είναι άλλα συναισθήματα όπως ο φόβος, η αγωνία, η αδικία, η ανασφάλεια, η λύπη, η απογοήτευση, η ενοχή,  η έλλειψη εμπιστοσύνης.

  1. Θυμώνουμε με τους άλλους ή με τον εαυτό μας;

Μπορεί να θυμώσουμε με τους άλλους και μπορεί να θυμώσουμε και με τον εαυτό μας όταν νιώθουμε ενοχή, όταν προσπαθούμε να καταφέρουμε κάτι και δεν το πετυχαίνουμε έτσι όπως θέλουμε.

 

  1. Τα συναισθήματα μας εξαρτώνται από την συμπεριφορά των άλλων ή από τον τρόπο που επιλέγουμε να αντιλαμβανόμαστε την συμπεριφορά των άλλων;

Το πώς νιώθουμε εξαρτάται από τον τρόπο που ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας και από τα γεγονότα που βιώνουμε.
Τα συναισθήματα μας, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία του μουσείου, αποτελούν την εσωτερική πυξίδα που μας καθοδηγεί στη ζωή μας. Μας βοηθάνε να επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα, τις καταστάσεις, τα γεγονότα από το περιβάλλον μας, να κατανοούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο γύρω μας και να βρίσκουμε το δικό μας νόημα στη ζωή.

 

  1. Το συναίσθημα του θυμού συνδέεται με το συναίσθημα του φόβου;

Ο φόβος μας πολλές φορές μπορεί να αποτελεί την πηγή του θυμού μας. Όταν νιώθουμε φόβο ή αγωνιά γινόμαστε πιο οξύθυμοι και ευερέθιστοι.

 

  1. Όταν αντιστεκόμαστε ή συγκρατούμε τον θυμό μας τι μας συμβαίνει; Πώς μπορούμε να εκφραζόμαστε δημιουργικά και όχι καταστροφικά;

Όλοι έχουμε νιώσει την καταστροφική αλλά και ζωογόνο δύναμη του θυμού και μπορούμε πάντα να επιλέγουμε αν θα οδηγήσουμε τη δύναμη του στην καταστροφή ή στην δημιουργία. Αυτό που χρειάζεται είναι να της δώσουμε χώρο για να την καταλάβουμε, να την εκφράσουμε και να την μεταμορφώσουμε σε δημιουργική δύναμη που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη.

 

  1. Ο τρόπος που αντιδρούμε σε μια κατάσταση καθρεφτίζει τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας;

Οι αντιδράσεις μας έχουν άμεση σχέση με το πώς νιώθουμε με τον εαυτό μας, πόσο καλή σύνδεση έχουμε με τον εαυτό μας, και την εμπιστοσύνη που νιώθουμε στον εαυτό μας ότι θα τα καταφέρουμε ότι και αν μας συμβεί.

 

  1. Στο μουσείο Συναισθημάτων παρουσιάζετε την έκθεση με τίτλο « Στο Παλάτι του Θυμού», ποια ερεθίσματα προσφέρει στους επισκέπτες;

Ο σκοπός της έκθεσης είναι να προσφέρει  ερεθίσματα  στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες που τα περιβάλλουν για να επεξεργαστούν, να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού.

Η διαδραστική έκθεση « Στο Παλάτι του Θυμού» έχει δημιουργηθεί μέσα στο ασφαλές , συμβολικό σύμπαν του παραμυθιού που μας ταξιδεύει σε χρόνο μακρινό και τόπο φανταστικό. Ο θυμός δημιούργησε ένα παλάτι για να μας βοηθήσει να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Μέσα από τους ήρωες της έκθεσης που απεικονίζονται στα διαδραστικά εκθέματα:
Αναγνωρίζουμε τις παρορμήσεις που φέρνει ο θυμός στο σώμα μας!
Φτιάχνουμε τα δικά μας σενάρια για τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θυμό!
Πειραματιζόμαστε με διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να εκτονώσουν ή να εκφράσουν δημιουργικά το θυμό!
Ανακαλύπτουμε τις βαθύτερες  πηγές του!
Τον μετράμε με ένα θυμόμετρο!
Τον αναγνωρίζουμε με τον μετρητή του θυμού!
Του γράφουμε ένα γράμμα!
Ανακαλύπτουμε τη συνταγή της δημιουργικότητας για να βρίσκουμε τρόπους να αντιμετωπίζουμε τη δύναμη του!
Τον εξερευνούμε μέσα από τις αισθήσεις μας!

Στα πλαίσια της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι του Θυμού!» πραγματοποιούνται:

  • Προγράμματα για σχολικές ομάδες (στο μουσείο και στα σχολεία).
  • Εργαστήρια για παιδιά εφήβους και ενήλικες τα Σαββατοκύριακα.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες.
  • Καλοκαιρινά προγράμματα summer camp.

Όλα μέσα από το παιχνίδι!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *