Η τέχνη ως Αυτοθεραπεια γράφει η Λορένα Κιρκ-Γιαννούλη

 

 

Ο Rudolf Arnheim λέει –Κάθε συνειδητοποίηση είναι ταυτόχρονα (συνάμα ) σκέψη. Κάθε σκέψη είναι και αίσθηση. Κάθε παρατήρηση είναι και μια εφεύρεση…….

 

Πριν από λίγο καιρό γνώρισα την Ελπίδα. Η Ελπίδα με βοήθησε παρά πολύ να έχω μια νέα αντίληψη για τον κόσμο καθεαυτό. Μια καινούργια θεώρηση για το νόημα της Ζωής. Η αφαίρεση του προσωπείου αναγεννά μια βαθύτερη γνώση για τον πραγματικό αυτό μας. Η Ελπίδα είναι από πολλά χρόνια άτομο με ειδικές ανάγκες. Μπορεί με παρά πολύ δυσκολία να μιλεί και με δυσκολία να ελέγχει το δεξιό της χέρι. Γνώρισα την Ελπίδα σε μια από τις εκθέσεις μου. Την είδα προσηλωμένη σε μια από τις φωτογραφίες μου με τους κουτουλιές τον Πουλιών. Και πιστέψτε με, αυτές οι φωτογραφίες μοιάζουν παρά πολύ με κάτι δουλειές του αμερικανό Ζωγράφος Πολλοκ. Αυτό το αναγνώρισε και η Ελπίδα, που έχει μια ιδιαίτερη γνώση με τα θέματα της τέχνης. Στην αρχή δυσκολευόμουν να επικοινωνήσω με την Ελπίδα. Όμως μόλις άφησα τον εαυτό μου να λειτουργήσει με το συναίσθημα και ακλούθησα την ταλάντωση του ψιθυρίσματος της , επιτεύχθηκε η μετάβαση από τον κόσμο της λεκτικής επικοινωνίας, στον κόσμο της συναισθηματικής κατανόησης. Με αυτόν τον τρόπο ανδρώθηκε μια γνησία φιλιά. Αυτή η γνωριμία με πλούτισε πολύ, διότι μου άνοιξε ένα νέο παράθυρο σε έναν καινούργιο κόσμο μέχρι τώρα άγνωστο μου. Θαυμάζω την πραότητα της τη δύναμη της ψυχής της που μπορεί με τη διαφορετικότητα της να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την ύπαρξη της. Εγώ την αποκαλώ θηλυκό Βούδα. Κάθε φορά που την επισκεφτώ προσπαθούμε μέσα από τις δραστηριότητες του παιχνιδιού της γλώσσας, της μουσικής και της ζωγραφικής να επικοινωνήσουμε βαθύτερα. Είναι συναρπαστικό να παρατηρείς, ποσό θετική ενεργεία και θεραπευτική ικανότητα απελευθερώνει η τέχνη στον άνθρωπο. Μαζί συνεργαζόμαστε επικοινωνούμε και παρατηρούμε τις ευεργετικές επιδράσεις της τέχνης.

Εγώ ταυτίζομαι περισσότερο με την έννοια της έκφρασης και από νωρίς αισθάνθηκα την ίαση που πρόσφερε η έκφραση. Η δυνατότητα να μπορείς να εκφράζεσαι υπερπηδά τα φράγματα της τυποποιημένης ζωής μας. Ναι, η τέχνη προφέρει θεραπεία. Ξεκινώντας τις σπουδές μου στις θεατρικές επιστήμες χρησιμοποίησα υποσυνείδητα την τέχνη σαν μια μορφή αυτοθεραπειας. Μέσα στη γλωσσομάθεια (συνειδητοποιημένη αναπνοή) και στην κινησιολογία και στη φωνητική μαθαίνεις να ανοίγεσαι και να φανερώνεσαι, και έτσι  ελαχιστοποιούν οι μηχανισμοί του φόβου. Παράδειγμα- <μετά από μια ώρα φωνητικής (τραγούδι όπερα)- απέκτησα μεγάλη ευφορία παρά πολύ θετική ενεργεία, διαστάλθηκαν οι κόρες των ματιών μου και οι φίλοι μου νόμιζαν ότι βρισκόμουν κάτω από την επίδραση ναρκωτικών ουσιών. Όμως όλα αυτα ηταν τα αποτελεσμα ότι ο εγκεφαλος μου εκριθεικε περισσοτερη ντοπαμινη. Δεύτερο παράδειγμα- Σε άσχημη ψυχολογική διάθεση άρχισα να ζωγραφίσω. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα βρήκα ψυχική ισορροπία.

Η τέχνη σαν θεραπεία ήταν γνωστή από ένα κίνημα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τον 20. Αιώνα . Είναι η ευκαιρία να διαμορφώσεις εσωτερικές και εξωτερικές εικόνες. Είναι η ευκαιρία να αναπτύξεις εσωτερικές και εξωτερικές ικανότητες. Η θεραπεία μέσα της τέχνης δημιουργεί μια ψυχική και πνευματική ανθεκτικότητα. Έτσι βοηθείται ο άνθρωπος να είναι ισορροπημένος ψυχικά και πνευματικά και να αντιλαμβάνεται την ολότητα του. Είναι η αυτογνωσία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι μια αναζήτηση της ίασης και της επούλωσης. Τα χρώματα είναι ένα αρχέτυπο από φως και σκοτάδι και η μουσική είναι έκφραση συμπαντικής ενεργείας. Η μουσική είναι η πανάκεια για την ανθρωπινή οντότητα. Αυτό παρατηρώ κάθε φορά που ακούμε με την Ελπίδα Beethoven. Ποσό έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις εκδηλώνονται μέσα της. Τραγουδάμε μαζί, εγώ χορεύω με το χέρι μου σαν μαέστρο ορχήστρας ακλουθώντας τη μουσική και τότε η Ελπίδα επίσης αρχίζει να χορεύει με το χέρι της. Και πιστέψτε με , το χέρι της Ελπίδας χορεύει τον πιο όμορφο χορό. Το χέρι γίνεται ένα πινέλο που χορεύει. Σε τέτοια στιγμιότυπα μας πλημμυρίζει μια απίστευτη ευτυχία, γιατί μαζί με την Ελπίδα  ταξιδεύουμε μέσα σε αυτές τις βαθύτερες αντιλήψεις.

YOU MAY ALSO LIKE

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *