Η θεραπευτική δύναμη του γέλιου. Συνέντευξη του οργανωτή και εμψυχωτή του «Κλαμπ γέλιου Ακρόπολης» στην Αθήνα κ. Αποστόλη Βούλγαρη.

Tolis Bulgaris 3 Tolis Bulgaris 9

Τι είναι η Γιόγκα Γέλιου;

Η Γιόγκα Γέλιου είναι μία διασκεδαστική τεχνική ασκήσεων γέλιου και αναπνοών, με την οποία επιτυγχάνουμε εγκάρδιο και παρατεταμένο γέλιο, χωρίς την ανάμειξη νοητικών διαδικασιών, που συνήθως φρενάρουν το φυσικό γέλιο. Περιλαμβάνει τραγούδι, παιχνίδι, χειροκρότημα και κινήσεις του σώματος με παιδική διάθεση. Αυτές οι ασκήσεις, επειδή συνδυάζονται με την κοινωνική δυναμική της χαρούμενης ομαδικής συμπεριφοράς, προκαλεί τα πλήρη φυσιολογικά οφέλη για τον οργανισμό.

Γιατί μας κάνει καλό;

Η Γιόγκα Γέλιου μας προσφέρει όλα τα οφέλη του γέλιου παρέχοντας ένα ισχυρό και άμεσο αποτέλεσμα στη φυσιολογία μας και επηρεάζοντας θεραπευτικά το σώμα και την ψυχολογία μας. Προκαλεί θετικά συναισθήματα και καλή διάθεση ενώ καταπραΰνει το άγχος. Παράλληλα, μας καθαρίζει με φυσικό τρόπο από τα αρνητικά συναισθήματα και τις εντάσεις, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο. Επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητας να γελάμε, αυξάνει την αίσθηση του χιούμορ και της ψύχραιμης αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής.

Πότε ξεκινήσατε;

Η Γιόγκα Γέλιου ιδρύθηκε το 1995 από τον Ινδό παθολόγο Δρα Μαντάν Κατάρια και τη σύζυγό του Μαντούρι, δασκάλας της γιόγκα. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 16.000 Κλαμπ Γέλιου σε 104 χώρες σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 3-4.000.000 μέλη, και τα νούμερα αυτά συνεχώς αυξάνονται. Στην Αθήνα το Κλαμπ Γέλιου Κυψέλης ξεκίνησε το 2012, και τώρα το μετονομάζουμε σε Κλαμπ Γέλιου Ακρόπολης, ώστε να προβάλλουμε την Ελλάδα πιο αποτελεσματικά στις 104 χώρες του κόσμου όπου εφαρμόζεται η Γιόγκα Γέλιου.

Ως επικεφαλής πώς συντονίζετε την ομάδα;

Ως Συντονιστής επιλέγω προσεκτικά τις ασκήσεις γέλιου, ώστε να προκαλούν το μεταδοτικό γέλιο και να ανεβάζουν την θετική διάθεση της ομάδας. Αντιλαμβάνομαι την ατμόσφαιρα που δημιουργείται κάθε φορά, και ενθαρρύνω το ξεπέρασμα των ενδοιασμών και την έκφραση του γέλιου. Η Γιόγκα Γέλιου εξελίσσεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, και έτσι προσπαθώ να είμαι ενήμερος για τις βελτιωμένες τεχνικές, ώστε να αποδίδω το μεγαλύτερο όφελος στους συμμετέχοντες.

Μέχρι πόσα άτομα δέχεστε;

Η Γιόγκα Γέλιου μπορεί να εφαρμοστεί από 1 άτομο και πάνω. Ο ιδρυτής μας Μαντάν Κατάρια έκανε Γιόγκα Γέλιου σε αθλητικό στάδιο με 10.000 άτομα!

Κάθε πότε γίνονται οι συναντήσεις και πού;

Το Κλαμπ Γέλιου Κυψέλης – Ακρόπολης συναντιέται κάθε Τρίτη στις 7.45-9 μ.μ., τώρα την καλοκαιρινή περίοδο κοντά στην Ακρόπολη (στάση μετρό Ακρόπολης). Περισσότερες πληροφορίες στο φέισμπουκ https://www.facebook.com/tolis.bulgaris , στο μπλογκ της Γιόγκας Γέλιου http://yogageliou.blogspot.gr/. Επίσης απαντώ για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 697 493 18 82 και 210-86.56.133.

Σε τι ηλικίες απευθύνεται η γιόγκα γέλιου;

Η Γιόγκα Γέλιου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Από τα νήπια μέχρι τα βαθιά γεράματα. Το είδος των ασκήσεων γέλιου που επιλέγονται, διαφέρει και προσαρμόζεται για τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με αυτήν τη νέα συνήθεια;

Το γέλιο, η χαρά και η ευχαρίστηση είναι ριζωμένα στην ψυχή του Έλληνα. Αυτό φαίνεται στις συναντήσεις μας, και στις αντιδράσεις των νεοφερμένων, που δείχνουν να απολαμβάνουν και να ενθουσιάζονται με τη Γιόγκα Γέλιου! Φαίνεται στις ευχαριστίες και στις εξομολογήσεις των ίδιων των μελών!

Θεωρείτε ότι μπορεί να ενσωματωθεί κάποια στιγμή στην ελληνική νοοτροπία;

Η Γιόγκα Γέλιου δεν είναι αντίθετη στην ελληνική νοοτροπία. Οι ασκήσεις γέλιου είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική νοοτροπία και πραγματικότητα.

Γιατί πρέπει να γίνεται ομαδικά;

Η Γιόγκα Γέλιου συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους σε επίπεδο καρδιάς και θετικών συναισθημάτων. Δημιουργεί οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ των μελών. Σε μια συνεδρία Γιόγκας Γέλιου δημιουργείται η δυναμική της ομάδας και συμβαίνει μια ανάταση της ατμόσφαιρας ανάμεσα στα μέλη, γεγονός που προάγει μια θετική στάση του νου. Το ανιδιοτελές, ελεύθερο από σκέψεις γέλιο και η μη επικριτική επικοινωνία με τα άλλα μέλη της ομάδας δημιουργεί ένα πεδίο πνευματικής ενέργειας, που οδηγεί σε χαλαρά συναισθήματα ανάτασης.

Δεν θα μπορούσε ο καθένας να θέσει το δικό του πρόγραμμα… γέλιου σε καθημερινή βάση;

Αυτό θα ήταν πολύ καλό! Όμως, η συμμετοχή σε μια ομάδα μας εμπνέει και μας παροτρύνει περισσότερο!

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *