Η επαγγελματική επιλογή των νέων στην Ελλάδα και η σχέση με την οικογένεια

Η επιλογή του επαγγέλματος έχει άμεση σχέση με την οικογένεια.

Επειδή τα παιδιά είναι αφοσιωμένα στην οικογένεια τους και έχουν ανάγκη να αγαπηθούν από τους γονείς τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να διεκδικούν την αγάπη τους, είναι εξαρτημένα από την αγάπη τους.

Έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι το 85% των νέων θεωρούν σημαντικό να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών τους.

Η ελληνική οικογένεια έχει απαιτήσεις και μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά της, δαπανά τεράστια ποσά σε φροντιστηριακή βοήθεια, σε ιδιαίτερα μαθήματα, σε ξένες γλώσσες……

Τα παιδιά συνεχώς προσπαθούν για καλές επιδόσεις και βέβαια για την μεγάλη προετοιμασία- δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων. Η πιο σημαντική στιγμή των Ελλήνων γονιών είναι όταν ανακοινώνουν την επιτυχία των παιδιών τους στις πανελλήνιες.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η επιτυχία δεν είναι των παιδιών αλλά των γονιών. Γιατί απουσιάζει κάτι πολύ σημαντικό ο σεβασμός της ατομικότητας των παιδιών τους, το δικαίωμα τους να αρνηθούν να συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, το δικαίωμα τους να εξωτερικεύσουν, να εκφράσουν, να βιώσουν το δυναμικό τους, το δικαίωμα τους να έχουν δική τους φωνή για να νιώθουν ασφαλή μέσα στον ίδιο τους τον εαυτό, το δικαίωμα τους να επιλέξουν και να κτίσουν το δικό τους επαγγελματικό όνειρο.

Θα σε αγαπώ εάν κάνεις αυτό που εγώ θεωρώ σωστό 

     «Το μεγαλύτερο βάρος που κουβαλά ένα παιδί είναι τα ανεκπλήρωτα όνειρα των γονιών του» Κάρλ Γιούνγκ

Έχει ενδιαφέρον η ψυχαναλυτική προσέγγιση του Γιούνγκ, ουσιαστικά λέει ότι τα παιδιά συχνά αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τα ανεπίλυτα θέματα των γονιών τους,κάποια αντιγράφουν το πρότυπο της ζωής τους .Ίσως αυτό υπονοεί και η ρήση από την Βίβλο « αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Τα ανεκπλήρωτα όνειρα της μιας γενιάς περνάνε στην επόμενη γενιά. Οι γονείς συνειδητά ή ασυνείδητα προσπαθούν να ελέγχουν τη ζωή των παιδιών τους.

Το πιο σημαντικό δώρο που μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι να αποκτήσουν επίγνωση για τη ζωή που δεν έζησαν.

Τα χαρίσματα και το δυναμικό που καταπιέζεται πάντα αποζητά να βρει τρόπο για να εκφραστεί, οι παραμελημένες πλευρές του εαυτού πάντα θα υπενθυμίζουν ότι είμαστε σε λάθος επαγγελματικό χώρο.

Η δύναμη της επιλογής    

Αναχώρησε για εκείνο  που σου ταιριάζει 

Έχουμε ξεχάσει εμείς οι άνθρωποι ότι έχουμε μέσα μας μια τεράστια δύναμη, την δύναμη της επιλογής.

Είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό για να αποφεύγουμε καταστάσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ επώδυνες και αυτό είναι ένα δώρο στον εαυτό μας.

Η δύναμη της επιλογής μας βοηθάει να λέμε ΟΧΙ και να διαφοροποιούμαστε από τις επιλογές που μας επιβάλλονται, ΟΧΙ  σημαίνει ότι αποχωρώ από αυτό που δεν μου ταιριάζει.

Είναι η ελευθερία να αλλάζουμε κατευθύνσεις οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μας, να επιλέγουμε το ποιοί θέλουμε να είμαστε και τι θα κάνουμε. Έτσι η ζωή μας από υποχρέωση γίνεται μια μεγάλη ευκαιρία γιατί είμαστε εμείς που δημιουργούμε τη ζωή μας.

Ακόμη και μέσα σε πολύ δύσκολες κοινωνικές συνθήκες έχουμε τη δύναμη να επιλέξουμε τις καλύτερες συνθήκες μέσα στις οποίες θέλουμε να ζήσουμε.

Δεν είμαστε οι κομπάρσοι αλλά οι σεναριογράφοι και οι πρωταγωνιστές της ζωής μας.

                                  Ζωντανός, ελεύθερος ο κόσμος μπροστά μου

                                  το μακρύ μονοπάτι

                                   που οδηγεί όπου εγώ διαλέγω

                                         W. Whitman

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *