Εμπόλα, συνέπεια μιας οικολογικής καταστροφής;

Εμπόλα, συνέπεια μιας οικολογικής καταστροφής;

Το 1485 στην Αγγλία εκδηλώθηκε μια επιδημική νόσος που σκότωσε20.000 ανθρώπους πριν εξαφανιστεί το 1551. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες συνέδεσαν την επιδημία εκείνης της περιόδου με την μαζική καταστροφή δασικών εκτάσεων στην δυτική Αγγλία. Επιδημία εκδηλώθηκε και στην Αργεντινή μετά το τέλος του β παγκοσμίου πολέμου όταν αποψιλώθηκαν τεράστιες εκτάσεις γης. Στην Βολιβία όταν αποψιλώθηκαν χιλιάδες στρέμματα γης μέσα στην ζούγκλα ενέσκηψε φοβερή επιδημία. Ομάδα επιστημόνων υποστήριξαν ότι ο ιος του AIDS που προσέβαλλε 35 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε 15 εκατομμύρια κυρίως στην Αφρική, ξεκίνησε από αφρικάνους  υλοτόμους παρθένου δάσους και την μαζική σφαγή χιμπαντζήδων  οι οποίοι ήταν φυσικοί ξενιστές του θανατηφόρου ιού AIDS. Η κατανάλωση του μολυσμένου κρέατος των χιμπαντζήδων εξελίχθηκε σε σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό.

Επιστήμονες προβληματίζονται για την θαλάσσια ρύπανση, αφού ο άνθρωπος για δεκαετίες χρησιμοποιεί τους ωκεανούς ως γιγαντιαίους υπονόμους. Η απόρριψη αποβλήτων στις θάλασσες ήδη έχει επηρεάσει τη ζωή των ωκεανών, φύκια και οστρακόδερμα έχουν προσβληθεί από ιούς όπως η πολιομυελίτιδα και η ηπατίτιδα. Σ το Μπανγκλαντές το 1992 ενέσκηψε χολέρα όταν ανυψώθηκαν τα νερά του ωκεανού που ήταν γεμάτα βακτήρια.

Σήμερα ζούμε με την ανησυχία της εξάπλωσης του ιού Εμπόλα. Το πώς ξεκίνησε ίσως το μάθουμε μετά από χρόνια. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε μεγάλη  άγνοια για το πώς λειτουργούν  τα  πολυσύνθετα οικοσυστήματα, νομίζει ότι μπορεί να εισβάλλει σε παρθένα δάση, σε παρθένα εδάφη και να τα εξαφανίζει, να τα λεηλατεί , να  ρυπαίνει λίμνες, ποτάμια, θάλασσες και να κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

Πιο ανησυχητικό και από τον Εμπόλα είναι η αλαζονική αδιαφορία του ανθρώπου για τις συνέπειες των πράξεων του. Και μην ξεχνάμε πως οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη μας είτε αυτό είναι φτώχεια είτε είναι λιμός, είτε είναι επιδημίες, είτε είναι πυρηνικά ατυχήματα ,είτε είναι οικολογικές καταστροφές , μας επηρεάζουν όλους.

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *