Έρωτας, αυτός που καταργεί τα σύνορα

 

«Μέσα σε κάθε όμορφο πράγμα βρίσκεται μια εικόνα του Θεού, που το άτομο μπορεί να τη συλλάβει μέσα από μια όμορφη γυναίκα, ένα αντικείμενο με αρμονικές αναλογίες, ένα συγκινητικό τραγούδι, ένα εύγεστο γεύμα, μια αυλή όπου μια κρήνη χύνεται στη γούρνα της, ένα ανθισμένο κήπο. Η παρουσία του Θεού πρέπει να αναζητηθεί με τις αισθήσεις, όλα όσα γοητεύουν τις αισθήσεις είναι τρόποι για να δούμε το Θεό και να σχηματίσουμε την νοερή εικόνα του. Η ύψιστη αποκάλυψη παρέχεται από την ίδια την σεξουαλική πράξη. Μέσα από το μυστήριο του γυναικείου οργασμού, μέσα από την ίδια του την υπερβολή, το άτομο εμβαπτίζεται στην εικόνα του Θεού. Μέσα στην ερωτική επαφή δύο ανθρώπων εκδηλώνεται η παρουσία ενός τρίτου του ίδιου του Θεού. Μέσα από τον σωματικό έρωτα επιτυγχάνεται ο πνευματικός έρωτας, μέσα από την ερωτική πράξη, με την μεσολάβηση του ελιξιρίου της σαρκικής απόλαυσης, οι άνθρωποι υψώνονται στον έρωτα του Θεού».

Αυτή η ερωτική πραγματεία γράφτηκε τον Μεσαίωνα από τον ισλαμιστή θεολόγο Ιμπν Αλ Αραμπί,ο οποίος καλούσε τους πιστούς να χαρούν τις γήινες απολαύσεις γιατί ήταν ευλογημένο δώρο από το Θεό στην ανθρωπότητα.

Το ισλαμικό αυτό κείμενο που γράφτηκε το 1200 μ. Χ. μας βοηθά να απελευθερωθούμε από τις προκαταλήψεις που έχουμε για την ισλαμική κουλτούρα, έχει την δύναμη να μας ενώσει  γιατί δεν είμαστε ένας πολιτισμός αλλά πολλοί πολιτισμοί ταυτόχρονα, είμαστε κάτι σαν πλανητικοί πνευματικοί νομάδες.

Ο έρωτας πρόβαλε κι έβαλε φωτιά στο σύμπαν

Χαφέζ  Ιρανός ποιητής

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *