Αρχική ΚοινωνίαΒία Όταν η δικαστική αίθουσα γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας

Όταν η δικαστική αίθουσα γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας

 

Η υπόθεση της αποτρόπαιας δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη φέρνει την υποκρισία της κοινωνίας στο εδώλιο. Μία άλλη γυναίκα μαρτύρησε με την δολοφονία της αυτά που η κοινωνία αποφεύγει να δει κατάματα, την σεξιστική κουλτούρα που διαχέεται μέσα στην κοινωνία και την μολύνει.

Περίπου 100 χρόνια φεμινισμού δεν κατάφεραν ακόμα να ανατρέψουν αντιλήψεις και πεποιθήσεις πολλών χιλιετιών.

Ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα και την αντίληψη του Αριστοτέλη ότι « η γυναίκα είναι φύσει κατώτερη του άνδρα, είναι το υποτασσόμενο στον άνδρα», η σύγχρονη κοινωνία πόσο έχει απομακρυνθεί από αυτές τις αντιλήψεις όταν η γυναίκα ακόμη είναι θήραμα και τρόπαιο ιδιοκτησίας, εξουσίας, υπεροχής, ανδρισμού.

Μέσα σε μια κοινωνία η σχέση ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα επηρεάζει βαθιά ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα κοινωνία όταν η σχέση ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα είναι εξουσιαστική.

Χωρίς αμφιβολία οι γυναίκες στη Δύση κυρίως μέσα από μάχες και αγώνες έχουν ανατρέψει πολλές κατεστημένες αντιλήψεις, όμως οι νίκες των γυναικών παραμένουν ακόμη ανολοκλήρωτες και οι κοινωνίες και οι δημοκρατίες ατελείς.

Θηλυκές και αρσενικές αξίες

Οι κοινωνίες έχουν αναπτύξει τις αρσενικές αξίες, η πατριαρχία έχει αρνηθεί και καταπιέσει τις θηλυκές αξίες, έχει ουσιαστικά αρνηθεί τα δικαιώματα των γυναικών.

 

Η κοινότητα των δύο

 

Είμαστε διαφορετικοί, είναι διαφορετικοί οι άνδρες από τις γυναίκες.

Όπως συμβαίνει και στη φύση ο έρωτας ενώνει τα αντίθετα, συγχωνεύει δύο ξεχωριστούς μοναδικούς ανθρώπους σαν μια μυστική συνήχηση δύο σωμάτων.

Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ζούνε με ψευδαισθήσεις, της δύναμης της κυριαρχίας που κάποιες φορές γίνεται βία. Το σεξιστικό λεξιλόγιο είναι πολύ διαδεδομένο, τα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι μια υποτιμητική βρισιά ενώ τα ανδρικά γεννητικά όργανα είναι μια επιθετική απειλητική βρισιά.

Ο έρωτας μας φανερώνει ότι προοριζόμαστε για κάτι διαφορετικό  πέρα από αυτές τις ψευδαισθήσεις του εγωισμού της επιβολής. Κάθε ένωση των σωμάτων είναι μια κοινότητα των δύο που χαρίζουν ο ένας στον άλλο τον εαυτό του.

 

« εκείνοι που αρέσκονται να διαλαλούν τις όποιες ικανότητες τους ή τις όποιες επιδόσεις τους , στην πραγματικότητα διαλαλούν την στέρηση τους ή την αδυναμία τους να κατανοήσουν το μυστήριο της σεξουαλικότητας, το σεξ έχει μεταβληθεί σε ένα σπορ που ζητά από ρους επαγγελματίες πρωταθλητές να αποδείξουν τις ικανότητες τους» Δημήτρης Καραγιάννης ψυχοθεραπευτής.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα