Αρχική ΚοινωνίαΑνάπτυξη Το ολόγραμμα

Το ολόγραμμα

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Παντού γύρω μας όπου και να κοιτάξουμε υπάρχουν δώρα, από το πιο ψηλό βουνό μέχρι το πιο μικρό έντομο, η ζωή απλόχερα και πλουσιοπάροχα μας περιβάλλει και μας φροντίζει.

Όμως ο άνθρωπος πολλές φορές βλέπει εχθρούς, απειλές και τότε επινοεί ανόητα τρόπους για να τις εξουδετερώσει.

Εκατομμύρια τόνοι φυτοφαρμάκων, παρασιτοκτόνων έχουν ποτίσει αυτή τη γη στην προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι «εχθροί».

Όταν αρρωσταίνει για παράδειγμα μια ελιά αυτό δεν είναι κακό, στην πορεία της ζωής του ένας ζωντανός οργανισμός θα αρρωστήσει αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης του, μέσα από την αρρώστια θα δυναμώνει συνεχώς.

Η αρρώστια είναι που μας κάνει όλους δυνατότερους και ανθεκτικότερους. Αυτός είναι ο τρόπος που η ζωή διαρκώς μας φροντίζει, μας προστατεύει και μας ενδυναμώνει.

Κάθε τι που συμβαίνει σε ένα ζωντανό οργανισμό ισχύει το ίδιο και για κάθε άλλον.

Εμείς οι άνθρωποι δηλαδή είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, για αυτό ότι συμβαίνει στη φύση συμβαίνει και σε εμάς, για παράδειγμα υπάρχει η άμπωτης και η πλημμυρίδα το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή μας, έχουμε στιγμές όπου αδειάζουμε και στιγμές όπου γεμίζουμε σαν φεγγάρια.

 

Η «δύναμη» του ανθρώπου

Ο  άνθρωπος βλέπει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του αποσπασματικά και αυτό τον απομακρύνει και τον αποσυνδέει προσωρινά ευτυχώς από την ακατάλυτη ενότητα με όλα. Και λέω προσωρινά γιατί ουσιαστικά ότι και να κάνει ο άνθρωπος αυτή η σχέση με ότι τον περιβάλλει είναι ακατάλυτη. Αυτά είναι και τα όρια της δύναμης του ανθρώπου, η αδυναμία του δηλαδή να καταλύσει την κοινή μοίρα του με κάθε τι που τον περιβάλλει, με κάθε τι που συνυπάρχει από μια μέλισσα, μια αράχνη, ένα δάσος, έναν ωκεανό, οτιδήποτε έξω, πέρα και άνω, ένθεοι ή άθεοι είμαστε όλοι φτιαγμένοι από τα ίδια συμπαντικά υλικά για αυτό και όλοι πάντα θα στρέφουμε το βλέμμα άνω.

Αυτή η κατανόηση έχει την δύναμη να μας ελευθερώσει από κάθε οδυνηρή αντίληψη και κατάσταση και επιπλέον είναι συνεχώς διαθέσιμη, η ζωή φροντίζει για αυτό.

 

Η επιστήμη το λέει Ολόγραμμα, ο Πλάνκ γλαφυρά είχε πει « το σύμπαν γνώριζε ότι θα έρθουμε» και οι μύστες είπαν « είμαστε όλοι Ένα».

 

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα