Αρχική ΚοινωνίαΒία Τουρκία ένας χρήσιμος παίκτης της διεθνούς πολιτικής σκηνής

Τουρκία ένας χρήσιμος παίκτης της διεθνούς πολιτικής σκηνής

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Όχι μόνο η Δύση και οι Ευρωπαίοι αλλά και ο Αραβικός κόσμος παρακολουθούν τον αναπτυσσόμενο τούρκικο ηγεμονισμό να εξαπλώνεται από το Β. Ιράκ μέχρι την Λιβύη, να παραβιάζει, να εισβάλλει, να προκαλεί, να αμφισβητεί τους διεθνείς κανόνες. Να επιχειρεί συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις, να κινείται με την στρατηγική και την σιγουριά μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, να κάνει προπαγάνδα με εθνικιστικές πατριωτικές μεγαλοστομίες ανασύστασης της οθωμανικής κυριαρχίας.

Οι λεγόμενοι διεθνείς οργανισμοί που χειραγωγούνται από τις μεγάλες δυνάμεις είναι απλά παρατηρητές.

Η Ευρώπη, η Αμερική και η Ρωσία αντιδρούν χλιαρά παριστάνουν ότι ανησυχούν, γιατί;

Γιατί η Τουρκία είναι ένα πιόνι, ένας χρήσιμος παίκτης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους καθώς δημιουργεί κερδοφόρες οικονομικά εισβολές σε βάρος άλλων χωρών, δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια όπως στην Ελλάδα που βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ανησυχία, προκαλεί δέος στα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και θαυμασμό στο Αραβικό ( πηγή χρηματοδότησης)  μουσουλμανικό κόσμο και στο συλλογικό ασυνείδητο ισχυροποιείται ο διχασμός Δύσης – Ανατολής, Χριστιανών – Μουσουλμάνων.

Η μιλιταριστική βιομηχανία κάνει χρυσές δουλειές καθώς ο Ερντογάν είναι ένας μεγάλος πολύτιμος ντίλερ.

Επιπλέον ο ηγεμονισμός αυτός που δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία δημιουργεί αυτόματα χώρες ευάλωτες, υποτασσόμενες και εξαρτώμενες από τις μεγάλες δυνάμεις έρμαια των γεωστρατηγικών πολιτικών τους.

Η ιστορία της ανθρωπότητας μας υπενθυμίζει ότι κάθε άνοδος συνοδεύεται από μία υποχώρηση και κάθοδο.

Όταν η Τουρκία δεν θα είναι πλέον ένας χρήσιμος παίκτης τότε θα δαιμονοποιηθεί  ως ένας επικίνδυνος εχθρός.

Ο homo sapiens προσδιόρισε τον εαυτό του με βάση την αντιπαράθεση, είχε ανάγκη τους εχθρούς για να επιβιώνει. Ο σύγχρονος άνθρωπος συνεχίζει να προσδιορίζεται από την αδηφάγο κυριαρχία, την απληστία για κέρδος και εξουσία.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα