Αρχική ΚοινωνίαΑνάπτυξη Τι προσπαθεί να μας πει η φύση;

Τι προσπαθεί να μας πει η φύση;

Οι επιστήμονες που μελετούν τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον γνώριζαν οτι θα ζούσαμε αυτή την πανδημία που βιώνουμε σήμερα. Μελετούν τους κορωνοιούς της νότιας Κίνας πολλά χρόνια και ανησυχούσαν οτι αυτή η κλιματική αλλαγή θα διευκόλυνε αυτούς τους ιούς να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί οι μεταδοτικές ασθένειες κυρίως οι κορωνοιοί, οι ασθένειες αυτές πάντα υπήρχαν, σήμερα καθώς αλλάζει ο πλανήτης μας και η βιοποικιλότητα περιορίζεται, τα δάση μειώνονται, το φυσικό περιβάλλον συρρικνώνεται, αυτή η κατάσταση ανοίγει τις πόρτες στις ασθένειες αυτές.

Η εμφάνιση του κορωνοιού αποκαλύπτει τη δύναμη της φύσης και την καθοριστική επίδραση που έχει σε όλους τους πολιτισμούς και την πολιτική.

Η κινέζικη πόλη Yunnan απ’όπου ξεκίνησε ο περιβόητος ιός COVID- 19 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η πόλη αυτή τα τελευταία χρόνια υπέστη μια ραγδαία καταστροφική ανάπτυξη και αλλαγή, εξαφανίζοντας δάση, την βιοποικιλότητα καταστρέφοντας την άγρια ζωή και τεράστιες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος.

Τώρα είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πόσο θεμελιακά σημαντική είναι η βιοποικιλότητα,οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φυσική ποικιλία των φυτών και των ζώων δηλαδή τα ισορροπημένα και υγιή οικοσυστήματα δημιουργούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι σε κάθε απειλή. Όταν η βιοποικιλότητα περιορίζεται τα εναπομείναντα είδη και ο άνθρωπος γίνονται ευάλωτα.

Τι προσπαθεί λοιπόν να μας πει η φύση;

Ο παππούς μας ο Πυθαγόρας θα μας μιλούσε για την εύρυθμη ολότητα, την ρυθμική κίνηση που αλληλοεπηρεάζει  και μας ενώνει όλους. Ως μέρος της εύρυθμης ολότητας ο άνθρωπος εκπληρώνει τον προορισμό του συμπράττοντας στο έργο της φύσης.

Το τραγούδι του βόα

Η άγνοια και ο απατηλός εγωκεντρισμός του ανθρώπου εκφράζεται γλαφυρά και εύστοχα μέσα από τον αφρικάνικο μύθο  Το τραγούδι του βόα.

Μέσα σε ένα δάσος ζούσε ένας βόας που τραγουδούσε, χορτάρι βλάσταινε στην πλάτη του και τα πουλιά έφτιαχναν εκεί φωλιές.Η φωνή του νανούριζε τις ζωές των ανθρώπων, ακόμα και ο άνεμος τη σεβόταν, έντομα έτρεχαν πάνω στο κορμί του , απέδιδαν στη φωνή του βόα όλες τις θεραπείες και όλες τις γεννήσεις.

Μια μέρα δύο ξένοι κυνηγοί εισχώρησαν στο δάσος και ανακοίνωσαν οτι πήγαιναν να σκοτώσουν τον βόα και υποστήριζαν οτι και μόνο η παρουσία του αποτελούσε προσβολή στο θάρρος των ανθρώπων, ο άνθρωπος πρέπει να κυνηγά και να σκοτώνει για αυτό γεννήθηκε, πρέπει να σκοτώνει αυτό που λένε οτι δεν μπορεί να σκοτωθεί αυτό υποστήριζαν.

Οι κάτοικοι του δάσους προσπάθησαν να σώσουν τον βόα που αποτελούσε μέρος της ύπαρξης τους πολλά χρόνια. Όμως οι κυνηγοί θεωρούσαν ζήτημα τιμής να τον σκοτώσουν ακόμη και το τραγούδι του το θεωρούσαν αφόρητη πρόκληση. Έτσι μπήκαν με τα όπλα τους στο δάσος και όταν συνάντησαν τον βόα εκείνος άρχισε να τραγουδάει με την γλυκιά φωνή του “μη σκοτώνεις αυτό το φίδι, αν με σκοτώσεις θα είμαι πάντα μαζί σου, γιατί η γη αυτή είναι το προσκέφαλο μου και τα αστέρια τα παιδιά μου ”

Οι κυνηγοί σκότωσαν τον βόα, τότε ο άνεμος έφυγε ουρλιάζοντας και τα νερά σταμάτησαν να τρέχουν, καθώς τον έγδερναν το νεκρό κορμί του άρχισε να τραγουδάει, έκοψαν τη σάρκα του για να την πουλήσουν στην αγορά, κάθε φορά όμως που ένας πελάτης πλησίαζε τον πάγκο τα κομμάτια του βόα άρχιζαν να τραγουδούν και οι πελάτες έτρεχαν από φόβο.

Τότε οι κυνηγοί αποφάσισαν να φάνε αυτοί το βόα, και κάλεσαν και τους φίλους τους, μόλις όμως άπλωναν το χέρι τους για να πάρουν ένα κομμάτι άρχιζε το τραγούδι του βόα, οι φίλοι έφυγαν τρέχοντας, έτσι οι κυνηγοί έφαγαν όλο το κρέας.

Όταν ξύπνησαν αισθάνονταν πόνους στην κοιλιά τους και δεν ξεχώριζαν πλέον κανένα απο τα πράγματα που τους περιέβαλλαν, απο τη μέρα εκείνη ήταν τυφλοί, τους έβλεπαν να στέκονται στο δρόμο και να τραγουδούν με σιγανή φωνή το τραγούδι του βόα.

 

0 σχόλιο
1

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα