Αρχική Αυτογνωσία Τα μάτια μας μιλάνε ασταμάτητα

Τα μάτια μας μιλάνε ασταμάτητα

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Τα μάτια μας συνεχώς συλλέγουν και εκπέμπουν πληροφορίες, εκφράζουν την άποψη μας, την αντίληψη μας, τον τρόπο που βλέπουμε τα γεγονότα, με τα δάκρυα εκφράζουν τα συναισθήματα μας, τον τρόπο που βλέπουμε τους άλλους.

Τα μάτια μας μιλούν συνεχώς για την ζωή μας.

Πολλές φορές αμφισβητούν την άποψη μας και μας σπρώχνουν να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό μάτι, άλλωστε έχουμε δύο μάτια και αυτό μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι διαφορετικοί να βλέπουμε τις καταστάσεις τους άλλους και τον εαυτό μας.

 

Μάτια και αυτογνωσία

Η επιπεφυκίτιδα, το γλαύκωμα, το πρήξιμο των βλεφάρων συνδέονται με τον θυμό και την θλίψη, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τις ασθένειες αυτές ως συναισθηματική πίεση όλων των δακρύων που δεν έχυσε ένας άνθρωπος, είναι η άρνηση να κλάψει για να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο το συναίσθημα του.

Η υπερμετρωπία εκφράζει το φόβο για το παρόν.

Η μυωπία που συνήθως εμφανίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία εκφράζει το άγχος και τον φόβο για το μέλλον, τη δυσκολία να δει κάποιος μακριά.

Η πρεσβυωπία εκφράζει την δυσκολία να δει κάποιος καθαρά αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια του  γιατί ανησυχεί για αυτό που βρίσκεται μακριά, για κάποιους μπορεί να είναι και απώλεια ενθουσιασμού για την παρούσα ζωή.

Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν το μέλλον φαίνεται σκοτεινό και σε κάποιους όταν κολλάνε στην δική τους άποψη και δεν μπορούν να δούνε τα πράγματα με διαύγεια.

Η βλεφαρική πτώση εκφράζει θλίψη σαν να έχει πέσει η αυλαία της ζωής.

Στα μάτια μας, στην ίριδα του ματιού μας αποτυπώνεται ολόκληρο το σώμα μας, τα μάτια μας δηλαδή είναι καθρέφτης του εσωτερικού μας κόσμου. Τα μάτια δίνουν τις περισσότερες πληροφορίες που μπορεί να έχει ένας γιατρός για την κατάσταση υγείας ενός ανθρώπου.

 

Διαβάζοντας τα μάτια

Αυτή είναι μια ανάλυση που βασίζεται σε αρχαίες θεραπευτικές προσεγγίσεις της Άπω Ανατολής.

Ο άνθρωπος με μεγάλα στρογγυλά μάτια είναι οραματιστής, είναι συναισθηματικός, διαισθητικός, ευαίσθητος και αγχώνεται εύκολα.

Ένας άνθρωπος με μικρά μάτια είναι πρακτική φύση προσέχει και εκτιμά τις λεπτομέρειες και υλοποιεί αυτά που βλέπει ο οραματιστής.

Τα λοξά μάτια αποκαλύπτουν μεγάλη φιλοδοξία.

Τα οριζόντια μάτια αποκαλύπτουν ισορροπία ανάμεσα στην φιλοδοξία και την ευαισθησία.

Στα μάτια που το άσπρο μέρος φαίνεται κάτω από την ίριδα φανερώνουν άνθρωπο που άθελα του μπαίνει σε δύσκολες απειλητικές καταστάσεις και αποκαύπτει υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ.

Αν το άσπρο μέρος φαίνεται πάνω από την ίριδα τότε ο άνθρωπος αυτός είναι εγωκεντρικός και βίαιος, καταναλώνει υπερβολική ποσότητα κρέατος, αλατιού τυριών.

Όταν τα μάτια αλλοιθωρίζουν αποκαλύπτουν μια ανισορροπία στο νευρικό σύστημα, οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις και είναι διχασμένοι ανάμεσα σε δύο δρόμους.

 

Το βλέμμα

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κόρη του ματιού διαστέλλεται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με δυνατά συναισθήματα.

Σύμφωνα με ερευνητές οι άνθρωποι κατά την διάρκεια μιας συζήτησης επικοινωνούν με το βλέμμα σε ποσοστό 30% – 60%, και η δυσκολία αυτή σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τόκιο οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να υπερφορτώνουν τον εγκέφαλο τους και προσπαθούν να αποφύγουν την συναισθηματική ένταση.

 

Κάθε φορά που κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη παίρνουμε μια χρήσιμη καινούργια πληροφορία, κάθε μέρα είμαστε καινούργιοι άνθρωποι και η αποκτημένη γνώση μας βοηθάει να βλέπουμε με άλλο μάτι τον εαυτό μας και τους άλλους.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα