Αρχική ΑυτογνωσίαΘεραπεία Συνέντευξη με την Ελένη Ιωάννου αρωματοθεραπεύτρια και ολιστική ενεργειακή θεραπεύτρια

Συνέντευξη με την Ελένη Ιωάννου αρωματοθεραπεύτρια και ολιστική ενεργειακή θεραπεύτρια

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

 

 

 

 

Τι είναι η αρωματοθεραπεία, ποιες είναι οι ρίζες της;

 

Η αρωματοθεραπεία είναι ένας κλάδος της βοτανικής ιατρικής και στοχεύει στη θεραπεία του νου, της ψυχής και του σώματος με τη χρήση φυσικών αρωμάτων. Όταν λέμε αρώματα εννοούμε τα αγνά αποσταγμένα έλαια φυτών, τα οποία έχουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και ονομάζονται «αιθέρια έλαια».

Η αρωματοθεραπεία είναι μια πρακτική, γνωστή εδώ και 5.000 χρόνια. Η χρήση των αιθέριων ελαίων για τη θεραπεία σε σώμα, νου και πνεύμα κάνει την εμφάνισή της σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούνται ως οι πραγματικοί ιδρυτές της αρωματοθεραπείας. Ήταν οι πρώτοι που έκαναν απόσταξη και χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια τόσο για το άρωμά τους όσο και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, στη θεραπεία, στα καλλυντικά, στην ιατρική, στην αρωματοποιΐα, σε θρησκευτικές τελετές στους ναούς τους αλλά και στο βαλσάμωμα, αξιοποιώντας έτσι τις εξαιρετικές συντηρητικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων.

 

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των αιθέριων ελαίων;

Τα αρωματικά φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης παράγουν αρωματικές φυσικές ουσίες σε ειδικά κύτταρά τους, τους ελαιοφόρους αδένες, που υπάρχουν σε διαφορετικά μέρη σε κάθε φυτό, όπως στις ρίζες, στον κορμό, στα κλαδιά, στα φύλλα, στα άνθη, στις φλούδες, στο φλοιό και στους καρπούς του φυτού. Η απόσπαση των αρωματικών ουσιών  από το φυτό γίνεται με την μέθοδο της απόσταξης με υδρατμούς, οι οποίες μέσα από λεπτές χημικές αλλαγές μετασχηματίζονται σε αιθέρια έλαια. Από το κάθε φυτό παίρνονται για απόσταξη μόνο τα μέρη που είναι συγκεντρωμένα τα αιθέρια έλαια. Η διαδικασία απόσταξης με υδρατμούς είναι ο ένας από τους δύο βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τη χημεία των συστατικών των αιθέριων ελαίων. Ο δεύτερος παράγοντας είναι εγγενής σε κάθε φυτό και είναι η βιοσύνθεση των μορίων των συστατικών του (μοναδική για κάθε συγκεκριμένο φυτό) που μπορεί να επηρεαστεί από το έδαφος που αναπτύχθηκε, το υψόμετρο που φύεται, τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα, το φως του ηλίου, ακόμα και την εποχή της συλλογής του.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων;

Τα αιθέρια έλαια έχουν πάρα πολλές ιδιότητες, όπως:

Χαλαρωτικές, εξισορροπητικές, διεγερτικές, αγχολυτικές, αντικαταθλιπτικές, αντιμικροβιακές, αναλγητικές, καταπραϋντικές, αντισηπτικές, λιποδιαλυτικές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, αναπλαστικές, αιμοστατικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές, μυκητοκτόνες, αντιαλλεργικές, αντιπαρασιτικές, παρασιτοκτόνες, αποσυμφορητικές, αποτοξινωτικές κ.α.

Μπορούν να εφαρμοστούν για καλλυντική και θεραπευτική χρήση σε:

Πρόσωπο: ενυδάτωση, θρέψη, λείανση, λάμψη, ελαστικότητα, λιπαρότητα, ξηρότητα, πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, σύσφιξη, ανόρθωση, ακμή, ευρυαγγείες, σημάδια, κοκκινίλες, ουλές, πανάδες, κηλίδες κ.α.

Σώμα : ενυδάτωση, θρέψη, ελαστικότητα, ξηρότητα, ιχθύαση, κυτταρίτιδα, αδυνάτισμα, ραγάδες, αύξηση κολλαγόνου, σύσφιξη σώματος, σύσφιξη στήθους, φλεβίτιδα, ευρυαγγείες, βαριά πόδια, κρυολογήματα, πόνους μυών και αρθρώσεων,  θεραπεία, απολύμανση και επούλωση εγκαυμάτων, κοψιμάτων γρατζουνιών, τσιμπημάτων εντόμων, ψωρίαση, έκζεμα, δερματίτιδες, έρπητες, μύκητες, αιμορροΐδες, μελανιές κ.α.

Μαλλιά: θρέψη, τόνωση, ενυδάτωση, λάμψη, λείανση της τρίχας, γρήγορη ανάπτυξη, ρύθμιση της λιπαρότητας, ξηρότητα, τριχόπτωση, πιτυρίδα & θεραπεία του ευαίσθητου τριχωτού κεφαλής με ξηροδερμία κ.α.

Ψυχική υγεία: άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη, μελαγχολία, κόπωση, τόνωση & ενέργεια, θυμό, φόβο, θάρρος, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, πνευματική διαύγεια, σεξουαλικότητα, εμμηνόπαυση κ.α.

Μασάζ : Φυτικά έλαια με αιθέρια έλαια για μασάζ χαλάρωσης και ξεκούρασης ή ευεξίας και τόνωσης, για λεμφική αποτοξίνωση, για ενίσχυση της λίμπιντο, για τη γυμναστική σας με ζέσταμα των μυών αλλά και αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση κ.α.

Ενεργειακή αρωματοθεραπεία: διαλογισμό ή και καθαρισμό/ξεμπλοκάρισμα/ενεργοποίηση ενεργειακών κέντρων.

Διάχυση χώρου, λουτρά, εισπνοές κ.α.

Η δράση τους  για δερματική χρήση με ασφάλεια είναι να αναμιγνύονται με φυτικά έλαια βάσης γιατί έτσι έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν από τους πόρους του δέρματος στον υποδόριο ιστό και από εκεί να κυκλοφορούν στο αίμα, στη λέμφο, στο νευρικό σύστημα και εσωτερικά σε όλον τον οργανισμό, να τον αποτοξινώνουν, να τον χαλαρώνουν, να τον θεραπεύουν και να τον ενισχύουν. Σχετικά με το δέρμα λειτουργούν θεραπευτικά στον υποδόριο ιστό γι’ αυτό και τα αποτελέσματά τους είναι άμεσα και σημαντικά. Επίσης η χρήση των ελαίων τόσο για αισθητικό όσο και για θεραπευτικό σκοπό λειτουργεί προσθετικά και αυξητικά,  δηλ. για καλλυντική χρήση όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα χρησιμοποιεί κάποιος τόσο μεγαλύτερα αποτελέσματα έχει, χωρίς να κουράζεται ή να συνηθίζει το δέρμα. Αυτό συμβαίνει διότι αποτελούν μια υψηλής ποιότητας θρεπτική τροφή για το δέρμα.

 

Μπορεί η χρήση αιθέριων ελαίων να λειτουργήσει συνδυαστικά με την ιατρική;

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την κλασική ιατρική στη θεραπευτική διαδικασία. Βοηθά τον οργανισμό, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, να διατηρήσει τη σωματική, πνευματική και ψυχική του υγεία.  Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αυτών που συνδυάζουν την αρωματοθεραπεία με ομοιοπαθητική, βελονισμό, βοτανοθεραπεία και άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Επίσης, πολλοί άνθρωποι που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν χημικά φάρμακα λόγω της αλλεργικής τους αντίδρασης σε αυτά ωφελούνται από τη χρήση της αρωματοθεραπείας καθώς και πολλοί που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκουν μεγάλη θεραπευτική ανακούφιση από την εφαρμογή της.

 

    Πόσα είδη αρωματοθεραπείας υπάρχουν;

Υπάρχουν τρία βασικά μοντέλα αρωματοθεραπείας, τα οποία προκύπτουν από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ το καθένα από αυτά περιλαμβάνει διαφορετικές μεθόδους εφαρμογής:

α)  Η όσφρηση που περιλαμβάνει εισπνοές, εξαέρωση ή διάχυση ανήκει στο γερμανικό μοντέλο, β) το ολόσωμο χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε φυτικά έλαια βάσης ανήκει στο αγγλικό μοντέλο και γ) η εσωτερική χρήση αιθέριων ελαίων, σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα ανήκει στο γαλλικό μοντέλο. Όλα τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Το τρίτο μοντέλο όμως, δεν εφαρμόζεται παρά μόνο από ειδικευμένο γιατρό αρωματοθεραπευτή.

Γενικά όμως, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι στην εποχή μας διακρίνουμε 2 μεγάλες κατηγορίες της  Αρωματοθεραπείας: Αυτήν που έχει σκοπό την ευχαρίστηση μέσα από σωματική και συναισθηματική χαλάρωση ή ευεξία και ονομάζεται Αισθητική και αυτήν όπου η χρήση αγνών και ανόθευτων αιθέριων ελαίων σε συνδυασμό με ειδικές θεραπευτικές τεχνικές συμβάλουν στην ενίσχυση της υγείας του σώματος και του πνεύματος μέσα από την θεραπεία διαφόρων ασθενειών ή/και διαταραχών και ονομάζεται Κλινική.

 

 

Τι χρειάζεται να προσέχουμε κατά τη χρήση των αιθέριων ελαίων, πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την νοθεία;

Η χρήση των αιθέριων ελαίων θα πρέπει να είναι πολύ συνετή. Δε θα πρέπει να βασιζόμαστε σε καμία περίπτωση σε κάτι που ακούσαμε ή σε κάτι που μας πρότειναν, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και έχει την ιδιαιτερότητά της. Θα ήταν πραγματικά άδικο τη στιγμή που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ευεργετικό για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, να έχουμε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης, κάθε αιθέριο έλαιο είναι μια δραστική ουσία και περιέχει τα συστατικά του φυτού σε υψηλή συγκέντρωση, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προσοχή κατά τη χρήση τους και πρέπει πάντα να αναμιγνύονται με έλαιο βάσης πριν χρησιμοποιηθούν στο δέρμα. Ένας αρωματοθεραπευτής, μπορεί να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει το άτομο σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες, σχετικά με το ποια αιθέρια έλαια και με ποιον τρόπο θα τα χρησιμοποιήσει για να βοηθηθεί, χωρίς να τον «ενοχλήσουν» κάπου και ακόμα να συμπληρώσουν την ιατρική αγωγή που πιθανώς ν’ ακολουθεί.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση αιθέριων ελαίων κατά τους τέσσερεις πρώτους μήνες της κύησης, ενώ σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια, των οποίων η χρήση επιτρέπεται μετά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Τα αιθέρια έλαια δεν έχουν ημερομηνία λήξης αρκεί να είναι καθαρά και αγνά δηλ. ανόθευτα και διατηρούνται για χιλιάδες χρόνια (αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους σε άριστη κατάσταση). Δυστυχώς όμως υπάρχει πολύ νοθεία των αιθέριων ελαίων στην παγκόσμια αγορά. Επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι διακινείται 7 πλάσια ποσότητα τεϊόδενδρου από αυτή που παράγεται. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στην αγορά τους όσο και στη χρήση τους (γιατί δεν γνωρίζουμε την καθαρότητά τους). Πρέπει δηλ. ν’ απευθυνόμαστε σε καταστήματα που έχουν πιστοποιημένα αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια.

 

 

 

Πως ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτοΐασης με την αρωματοθεραπεία;

Ο σημερινός τρόπος ζωής μάς απομακρύνει από τη φύση και την επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον. Το άγχος και η ένταση που συσσωρεύεται στη ζωή μας, η έλλειψη σωστής διατροφής ή ακόμα και δραστηριοτήτων από όπου θα μπορούσαμε να αντλήσουμε δύναμη και ενέργεια, μάς οδηγεί σε ένα χαμηλό ποιοτικά βιοτικό επίπεδο που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα σε συναισθηματικά, ψυχολογικά ή και σωματικά προβλήματα.

Ο σώμα μας και ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξή μας είναι έτσι δημιουργημένα ώστε να ευημερούν και να είναι υγιή, μέσα από έναν μηχανισμό αυτοΐασης που διαθέτουμε, ο οποίος ενεργοποιείται μόνο όταν η ύπαρξή μας βρίσκεται σε ισορροπία και αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους νόμους της φύσης με αποτέλεσμα να επηρεαζόμαστε άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, τις εποχές, τις φάσεις της σελήνης, τις κινήσεις των πλανητών, την έκθεση στο ήλιο, την επαφή με τα φυτά και γενικότερα με ότι αποκαλούμε φύση ή φυσικά φαινόμενα.

Ένας φυσικός, αγνός, άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να έλθουμε σε επαφή με τη φύση με σκοπό να φέρουμε ισορροπία και αρμονία σε ολόκληρη την ύπαρξή μας, σε σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο και να καθαρίσουμε από εντάσεις ή νοητικά  μπλοκαρίσματα, να χαλαρώσουμε ή να τονωθούμε, είναι η χρήση των αιθερίων ελαίων.

Ακριβώς επειδή τα αιθέρια έλαια αποτελούν  την ψυχή και τη ζωτική ουσία ενός φυτού και εμπεριέχουν όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όταν τα χρησιμοποιούμε στο σώμα μας είτε μέσω της εισπνοής είτε της μάλαξης, λαμβάνουμε το εκάστοτε μήνυμα της ιδιότητάς τους, το οποίο τελικά «ξυπνά» και ενεργοποιεί τις θεραπευτικές δυνάμεις της ύπαρξής μας.

Η χρήση τους, δηλ., προκαλεί το έναυσμα της θεραπευτικής ανταπόκρισης του σώματος και του μυαλού, αρχικά μέσω της διαδικασίας της όσφρησης. Με άλλα λόγια η χρήση των αιθέριων ελαίων ξυπνά και ενεργοποιεί μέσα μας τον μηχανισμό αυτοΐασης που πολλοί αγνοούμε ότι έχουμε!

Η αρωματοθεραπεία λόγω αυτών των ιδιοτήτων της δηλ. ότι στοχεύει στη θεραπεία του νου, της ψυχής και του σώματος και προσεγγίζει τον άνθρωπο στο σύνολό του και σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του, συγκαταλέγεται στις ολιστικές θεραπείες.

 

 

 

Μπορεί με ασφάλεια να γίνει χρήση από την βρεφική ηλικία;

Η αρωματοθεραπεία είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα, γι’ αυτό και απευθύνεται σε όλους. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η χρήση των αιθέριων ελαίων να γίνεται με ασφάλεια, που μόνο η γνώση και η εμπειρία ενός αρωματοθεραπευτή, μπορεί να εξασφαλίσει. Τηρώντας αυτή την προϋπόθεση, η αρωματοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί, από τη στιγμή που θα γεννηθεί κάποιος, μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

 

Κάνουμε όλοι αρωματοθεραπεία χωρίς να το συνειδητοποιούμε;

Αρωματοθεραπεία κάνουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.  Ένα λουλούδι που μυρίζουμε, ένα πορτοκάλι ή όλα τα εσπεριδοειδή που καθαρίζουμε και από τη φλούδα τους βγαίνουν τα αρώματά τους, η κανέλλα που βάζουμε στο φαγητό μας και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα αρώματα και οι μυρωδιές που αναδύονται από τα άνθη, τα φυτά, τα φρούτα ή τα μπαχαρικά κ.α. τα οποία εισπνέουμε προκαλώντας μας ευχαρίστηση, γαλήνη ή ευεξία αποτελούν ένα είδος αρωματοθεραπείας!

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα