Αρχική ΑυτογνωσίαΑσθένεια Σε ποιόν ανήκει η επιστήμη;

Σε ποιόν ανήκει η επιστήμη;

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Η επιστημονική έρευνα σήμερα σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα ιδιωτικά συμφέροντα χρηματοδοτούν τις επιστημονικές έρευνες και η ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους αφαίρεσε από την επιστήμη το κύρος της καθώς η ιδιωτικοποίηση των επιστημονικών ανακαλύψεων εξυπηρετεί τους σκοπούς της αγοράς.

Ουσιαστικά η επιστημονική έρευνα και γνώση παύει να είναι ένα δημόσιο αγαθό και μεταβάλλεται σε ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο.

 

Η μυστικότητα στην έρευνα

« κάθε ανακάλυψη στην επιστήμη είναι εν δυνάμει ανατρεπτική. Ακόμη και η

επιστήμη πρέπει μερικές φορές να αντιμετωπίζεται σαν ένας πιθανός εχθρός»

Α.Χάξλευ

Η ιδιωτικοποίηση της έρευνας ενθαρρύνει τους ερευνητές να υψώνουν τείχη μυστικότητας για τις έρευνες τους και αυτό αφαιρεί τις αναγκαίες ηθικές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της κοινωνίας.

Η επιστήμη δηλαδή που σημαίνει μοίρασμα και δημοσιοποίηση της γνώσης γίνεται μια μυστική διαδικασία και επικίνδυνα ανεξέλεγκτη.

 

«Η επιστήμη δεν έχει χώρα»

Λουί Παστέρ

Η επιστήμη είναι ένα δημόσιο αγαθό και ταυτόχρονα παγκόσμιο.

Οι επιστημονικές ακαδημαικές κοινότητες έχουν πολύ σημαντική κοινωνική ευθύνη να διαφυλάξουν την επιστήμη από εμπορικά συμφέροντα που αντιμετωπίζουν την γνώση ως ιδιωτική περιουσία  και που πολλές φορές οδηγούν στην βία, στην απώλεια αξιών όπως είναι η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός, η ευσπλαχνία και η πνευματικότητα.

Η επιστήμη ανήκει σε όλους, που σημαίνει ότι κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε περιβαλλοντικό, ειρηνιστικό κίνημα κάθε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνία των πολιτών έχει δικαίωμα συμμετοχικό στη λήψη αποφάσεων για την διασφάλιση της επιστήμης ως αγαθού που οδηγεί στην ευημερία όλων.

 

Όρκος του Ιπποκράτη για τους επιστήμονες

Ένας Γάλλος φιλόσοφος ο Μισέλ Σερ είχε προτείνει έναν όρκο παρόμοιο με τον όρκο του Ιπποκράτη, για να δίνουν οι επιστημονικοί ερευνητές

« Ορκίζομαι ότι σε ότι αφορά την δική μου ευθύνη ότι δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ την γνώση μου, τις εφευρέσεις μου και τις εφαρμογές που μπορεί να βρω για αυτές, για να προωθήσω την καταστροφή τον θάνατο, για να αυξήσω την άγνοια και την φτώχεια, για να υποδουλώσω τους ανθρώπους και να προωθήσω την ανισότητα, αλλά αντίθετα να τις αφιερώσω στην επίτευξη της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, να τους βοηθήσω να ζήσουν, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να τους κάνω πιο ελεύθερους».

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα