Ρατσισμός
Ορατσισμός είναι η ολοκληρωτική απόρριψη της αξίας ενός ανθρώπου.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι αδύναμοι είναι τα πρώτα θύματα καθώς η κρίση γεννάει φόβο ανασφάλεια δυστυχία και επίσης εχθρότητα προς τους ξένους τους μετανάστες, είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση “ληρθαν να μας πάρουν τις δουλειές”.
Το άρθρο 5 του ελληνικού Συντάγματος εγγυάται στον καθένα απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Και η σημαντικότερη δέσμευση της Ελλάδας είναι ο νόμος 495/1970 όπου καθιστά εσωτερικό δίκαιο το άρθρο 4 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 21/12/65 για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων.
Επίσης το προεδρικό διάταγμα 132/2012 δημιούργησε νέες υπηρεσίες σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της Ε.Λ.Α.Σ. τα τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δημιούργησε σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας.
ΜΜΕ
Τα ΜΜΕ ως μηχανισμοί κοινωνικού επηρρεασμού και επικοινωνίας πολλές φορές αναπαράγουν στερεότυπες αρνητικές εικόνες για μετανάστες δημιουργώντας μια κατάσταση ανασφάλειας και απειλής. Όταν κάποιος μετανάστης διαπράττει ένα αδίκημα δημιουργείται ένα κλίμα ομαδικής ενοχής και όχι αποκλειστικά ατομικής ενοχής καθώς επισημαίνεται συνεχώς η φυλετική καταγωγή του ενόχου.
Μετανάστες
Την δεκαετία του 1990 παρατηρήθηκε στην ελληνική επαρχία μια σταδιακή εγκατάλειψη των νέων της υπαίθρου για αναζήτηση απασχόλησης στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι μετανάστες συμβάλανε σημαντικά στην αγροτική παραγωγή καλύπτοντας ελλείψεις που υπήρχαν για εργάτες γης στην γεωργία, αρκετές φορές με πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και εκμετάλλευσης.
Επίσης πρόσφεραν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην οικιακή φροντίδα ανθρώπων και στις κατασκευές.
Οι τράπεζες επίσης οφελούνται από τα χρήματα των χιλιάδων μεταναστών και επεκτείνουν την δραστηριότητα τους στα Βαλκάνια, στην Βουλγαρία έχουν δημιουργήσει πολλά υποκαταστήματα και απασχολούν πολλούς εγαζόμενους, το ίδιο συμβαίνει και στην Ρουμανία.
Το ελληνικό κράτος οφείλει να εγγυάταισυνεχώς την κοινωνική ειρήνη.