Ο άπειρος πλούτος της φύσης
Ο πλούτος της φύσης , η βιοποικιλότητα, καθιστούν την Γη κατοικήσιμη και αναγκαία την συνύπαρξη μας μαζί της.
Εμείς οι άνθρωποι είμαστε απλά ένα ακόμη είδος ανάμεσα στα άλλα είδη που όμως η δραστηριότητα μας απειλεί αυτόν τον πλούτο ζωής γιατί η σχέση μας με την φύση είναι ανθρωποκεντρική και κατακτητική.
Η σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς συνδέει την προστασία της πολιτιστικής και της φυσικής κληρονομιάς και αναφέρει τους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς ως οικουμενικές αξίες που υπερβαίνουν τα γεωγραφικά σύνορα.
Σήμερα είναι πλέον κατανοητό οτι η ευημερία μας είναι αλληλένδετη με την προστασία και την περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.
Αποδάσωση
Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις με τις πυρκαγιές που προκαλούν αγροτικές καταστροφές καίνε χιλιάδες ζώα και δασικά οικοσυστήματα.
Η αποδάσωση σημαίνει απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων όπως μεθανίου που αυξάνουν την θερμοκρασία του πλανήτη, επίσης σημαίνει διάβρωση των εδαφών .
Τα δασικά οικοσυστήματα απορροφούν το νερό της βροχής το διηθίζουν αργά μέσα από το έδαφος και το διοχετεύουν σε ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ρέματα και μας παρέχουν το πολύτιμο γλυκό νερό.
Δασοφύλακες
‘Ενας περιβαλλοντικός σχεδιασμός προστασίας της φύσης είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει την πρόληψη.
Η πυροφύλαξη είναι απόλυτα αναγκαία γιατί εντοπίζει γρήγορα και προλαμβάνει την επέκταση της πυρκαγιάς,τις δραστηριότητες των ανθρώπων που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς και αποτρέπονται οι συνεχείς αναζωπυρώσεις .