Αρχική ΚοινωνίαΑνάπτυξη Κινούμαστε σε παγκόσμιους ρυθμούς

Κινούμαστε σε παγκόσμιους ρυθμούς

από Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου

 

Ζούμε μια συλλογική περιπέτεια, είμαστε ένα ψηφιδωτό πολιτισμών που ουσιαστικά συνθέτουν την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη Γη.

Είμαστε κλαδιά του ίδιου δέντρου.

Είμαστε διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες που όμως κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε μια νοο – σφαίρα που κινείται με οικουμενικούς ρυθμούς.

Ο καθένας μας είναι μια συλλογική συνείδηση του κόσμου που αλλάζει αδιάκοπα, που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και αλλαγή, που σκέφτεται , αμφισβητεί και δημιουργεί ακατάπαυστα. Μια ροή συνείδησης που μοιραζόμαστε όλοι. Η λέξη άλλωστε συνείδηση ( συν + οίδα) σημαίνει την γνώση που έχουν οι άνθρωποι από κοινού.

Δεν υπάρχει τοπικό, υπάρχει οικουμενικό, κάθε συμβάν είναι οικουμενικό. Αυτή η βίωση της ενότητας μας βοηθάει να μετακινηθούμε από τον ανταγωνισμό στην συνεργασία, μας μετακινεί από την εμμονή μας για έλεγχο και κυριαρχία στην συνείδηση του τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί.

Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται απρόσμενα και απροειδοποίητα όπως η πρόσφατη πανδημία ( που φανερώνει πόσο ευαίσθητοι και ευάλωτοι είμαστε) είναι ένα σπρώξιμο από την έρημο της «προόδου» και της άμετρης ανάπτυξης που έχει εμπορευματοποιήσει τα πάντα στην αλληλέγγυα συνεργασία της συν – εξέλιξης και της ενότητας.

Καθώς κοιτάμε τις φωτογραφίες των διαστημικών τηλεσκοπίων από τον πανέμορφο γαλάζιο πλανήτη μας συνειδητοποιούμε όπως οι αστροναύτες τον αλληλοεξαρτώμενο και αλληλοσυνδεόμενο κόσμο μας.

0 σχόλιο
0

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιωμένη εμπειρία πλοήγησης. Υποθέτουμε πως δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Αποδοχή Περισσότερα